Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

С богата фолклорна програма село Раковски отпразнува своя събор

За поредна година, в село Раковски се организира богата програма, която бе приета с интерес от местните хора и гости дошли от близо и далеч. В началото беше отслужен тържествен водосвет за здраве и берекет на селото.

На площада пред паметника на Г. С. Раковски кмета на община Каварна Елена Балтаджиева поздрави всички присъстващи:

„Като кмет на община Каварна ви поздравявам със събора на вашето село, богато на история, на живот в настоящето, чрез което градите бъдещето. Години наред селото носи името на революционера – идеолог Георги Сава Раковски.

Име, записано в нашата история с гордост и от думите и от делата му свързани с революционното движение в България. Завеща ни мисълта: „Нашата свобода от нас зависи.“

И днес и винаги трябва да я доказваме - достойно с думи и дела.

Аз вярвам, че всички заедно имаме сили да защитаваме всяко наше действие, всяка наша мисъл и мечта, в името на свободата си.

През годините, името на селото се е променяло няколко пъти следвайки своята историческата и житейска съдба, за да стигне до 1942 година, когато на 27 юни със Заповед № 2191 е потвърдено старото име Раковски, с което селото е известно и до днес.

А думите на Раковски: „ Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание прахът ми да не се смеси с други народности…“ – са записани в летописа на славната наша история“.

Кмета на селото Радостин Пенев поздрави всички присъстващи и по традиция връчи приза – Почетен жител на селото на Йовка Славова и Джорджия Дитце.

Празничната сцена затрептя от индивидуални и групови изпълнения на Детска танцова фолклорна школа „Орисия“ и Фолклорен танцов клуб "Мераклии" с ръководител Стела Йорданова. До края на празничната програма, фолклорната певици Гуна Иванова и нейните две внучки Ива и Велислава Костадинови, които продължават нейната династия и намират път между автентичното и модерно народно звучене, веселиха присъстващите до късно вечерта.

c