Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

РЗИ Добрич с апел към гражданите да спазват имунизационния календар

Във връзка с “Европейска седмица посветена на имунизациите” от РЗИ Добрич свикаха пресконференция, за да призоват гражданите на Добрич да спазват имунизационния календар и да се възползват от възможностите, които медицината предлага и да се ваксинират, когато това е задължително или препоръчително.

В пресконференцията участие взеха д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ – Добрич, д-р Даниела Петрова-Иванова, началник отдел ПЕК при РЗИ – Добрич, д-р Стилиян Щерев, председател на Сдружението на ОПЛ в област Добрич и д-р Златина Георгиева, Зам. – председател на РК на БЛС - Добрич.

Европейската седмица се провежда под мотото “Всяка доза има значение”. Директорът на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова даде акцент, че ваксините предпазват от някои доста сериозни заболявания.

Целта на имунизационната седмица е да се подканат хората да спазват имунизационния календар и да се погрижат за децата си, защото след двете години пандемия от РЗИ отчитат спад за някои от имунизациите, посочи д-р Ангелова.

От Регионалната здравна инспекция наблягат на основните имунизации от календара, като през 2020 и 2021 г. имунизационният обхват срещу полиомиелит е отчетен със спад спрямо предходните години, но през 2022 г. е регистриран ръст при всички приеми на национално ниво, а в област Добрич е регистриран спад, каза д-р Даниела Петрова-Иванова.

Д-р Иванова отчете и спад в имунизационният обхват срещу морбили с първа и втора доза, като през 2020 и 2021 г. е по-нисък спрямо предходните години. През 2022 г. е регистриран ръст и при двата приема, както на национално ниво, така и за област Добрич, но въпреки това остава неимунно (незащитено) детско население, което е предпоставка за възникване и разпространение на взривове от морбили в страната.

Спад е отчетен и в имунизацията срещу хепатит Б на новородените още през първите 24 ч. от живота им. За изграждане на пожизнена защита е необходимо получаването на още 2 или 3 дози ваксина срещу хепатит Б през първата година от живота, каза д-р Иванова.

Данни за отчетени от общопрактикуващите лекари дози ваксина срещу рак на маточната шийка в област Добрич При старта на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (2012-2013 г.) е отчитан обхват с трети прием повече от 33-34% от подлежащите момичета на 12 г. възраст за област Добрич. В последните години се отчита слаб интерес имунизациите срещу човешки папиломни вируси, посочват още от РЗИ – Добрич.

c