Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Румъния регистрира "Добруджанска баница" с всички права за неограничено време

Румъния печели срещу България европейското признание със защитено географско указание (ЗГУ) на продукта „Добруджанска баница“, след почти две години на „решителна и продължителна опозиция“ от страна на съседите на юг от Дунава.

Това съобщи днес румънската телевизия digi24.  Така Румъния ще получи европейско признание, като регистрира продукта „Добруджанска баница PGI“ и го публикува в Официален вестник на Европейския съюз, с всички права, за неограничен период от време.

„Противопоставянето на България се основава на общата история на региона Добруджа, който включваше и територия от България, и нашите съседи се противопоставиха решително и продължително в продължение на почти две години“, каза Йонуц Диаконеаса, съветник в Министерството на земеделието, пред Agerpres . Той уточни, че България ще получи правото да използва името, но само на местно ниво, в района на юг от окръг Кюстенджа и без признаване на ЗГУ, с кирилица или латиница „Добруджанска баница“ за срок от 10 години, въпреки че първоначално поискани 15 години. Също така българските съседи няма да могат да изнасят продукта с преведеното на румънски име „Добруджанска баница“. Стъпките за европейското признаване на този продукт със ЗГУ започнаха през 2017 г., а през 2018 г. беше подадена документацията за получаване на европейското признаване на продукта. През април 2019 г. националното възражение, подадено от SC Dobrogea SA, приключи и файлът беше изпратен до ЕК в електронната система „eAmbrosia“ през май 2019 г. Искането беше публикувано в Официален вестник на ЕС през февруари 2021 г., след което България представи мотивирано становище на опозицията. От юли 2021 г. ЕК покани опонента и заявителя да започнат консултации. До момента Румъния е признала в европейските системи за качество 10 продукта, от които съответно девет със ЗГУ: сладко от сливи Тополовени, салам Сибиу, пушен Novac от Ţara Bârsei, пушена мръвка от Дунав, наденица Pleșcoi, Сибиу Телемеа, сирене Савени, хайвер от щука Тулча салата, традиционна салата от хайвер на шаран и една, Telemeaua de Ibăneşti, със защитено наименование за произход (ЗНП). Същевременно на европейско ниво се регистрират и спиртни напитки. На ниво MADR са в ход конкретни действия по регистриране на произвеждания продукт „Пелин” в категорията ароматизирани напитки, съгласно европейските системи за качество. Седем други продукта, подадени за регистрация, са в напреднала фаза.

На снимката: Добруджанска баница от с. Ефрейтор Бакалово

c