Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Ромски семейства от община Тервел стават посланици на идеята за компостиране

Поне 40 ромски семейства от община Тервел ще станат участници в застъпническата кампания за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики и ще са посланици на нейните цели сред общността. 

Това предвижда проектът „Партньорства за развитие“. Той е финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. Проектът се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел. Ще се проведе  кампания за привличане на уязвими обществени групи  и широката общественост от община Тервел в действия за  намаляване на растителния  отпадък в общината и оптимизиране на разходвания публичен ресурс. Планирането на тази кампания се базира на статистика, която показва, че в общината се генерират големи количества растителни отпадъци. Извозването им до регионалното сметище е много скъпо поради разстоянията и липсата на площадка за компостиране. Поради това тези дейности ще бъдат извършени със съдействието на партньора Община Тервел.

Една от целевите групи, към които е насочена кампанията, са семейства от малцинствата  с ниски доходи, или без работа. Участниците ще бъдат обучени как се прави компостер, ще се предоставят материали на желаещите да си направят самостоятелно компостери, ще се изтъкнат ползите от неговата употреба в стопанството. Ще бъдат представени практики за оползотворяване на растителния, текстилния и строителен отпадък. Ще се проведе дискусия, участниците ще получат контакти за връзка в случай, че при прилагането на придобитите знания имат въпроси и нужда от консултация.

Първата среща ще се проведе на 23 март от 11 часа в сградата на детска градина ДГ №2 „Здравец“, гр. Тервел.    

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c