Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Роботи заменят сервитьорите по българското Черноморие, но кога?

Димитров, БАХР: Вносители и поддържащите екипи на роботи за туристическата индустрия изпитват затруднения

В началото на туристическия сезон браншът прогнозира да бъдат внедрени роботи, които да компенсират липсата на работна ръка в ресторантьорския бизнес. В средата на юни обаче такива все още няма.

Самите вносители и поддържащите екипи на роботи за туристическата индустрия изпитват затруднения, коментира председателят на регионалната секция на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ в Добрич Димитър Димитров, който миналата седмица е провел срещи с производители на такива роботи.

По думите на Димитров проблемът се корени в нарастващия интерес към атрактивните и рентабилни за бизнеса роботи. Доставките стават трудни за изпълнение, подобно на други машини има проблем в набавянето на суровини.

Трябвало е към средата на юни да бъдат пуснати първите два робота по Северното Черноморие, но това не се е случило по технически причини. Машините вече са в България, но не са програмирани за българските условия, а сроковете това да се случи са два-три месеца, добави още Димитър Димитров.

Снимка: iReTron

c