Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Разликата между повторната употреба и рециклирането

Начинът, по който се справяме с отпадъците, оказва голямо влияние върху околната среда.

Екологичната „мантра“, с помощта на която отпадъците могат да се управляват или отстраняват ефективно е „Намаляване, повторно използване и рециклиране“. Докато повторната употреба предполага използването на един и същи елемент или природен ресурс, отново и отново, рециклирането се позовава на трансформацията на отпадъчните елемент до полезни такива.

Разликата между повторна употреба и рециклиране може да се разбере ясно чрез следните точки:

1. Повторната употреба предполага практика за повторно използване на предмет в същата или различна употреба, след като първоначалната му цел е била изпълнена. Рециклирането се отнася до процес – използван продукт да бъде променен в нов, така че да се намали загубата на потенциално полезен материал.

2. Когато даден продукт е използван повторно, той не променя първоначалната си форма. Когато продукт се рециклира, той се променя в сравнително нова форма, която може да бъде приложима за различни цели.

3. Повторната употреба е напълно екологична техника, при която човек използва продукт, отстранен по-рано от него самия или от някой друг. Обратното, в процеса на рециклиране, понякога се произвеждат вредни отпадъчни води, което води до увреждане в околната среда.

4. Повторното използване на продукт не консумира енергия. Напротив, рециклирането консумира енергия, но до степента на самото рециклиране.

5. Повторната употреба има за цел използването на нежелани предмети, когато е възможно, за да се увеличи продължителността на живота на продукта. Срещу това, рециклирането има за цел да превърне продукта в такава форма, че да може да се използва при създаването на различни продукти.

Повторното използване може да бъде конвенционално, където продуктите се използват за първоначалното им използване, отново или за творческо повторно използване, при което елементите  изпълняват различна функция. Това е екологична техника за пестене на пари, време, енергия и ресурси. Освен това, когато използваме нещо повторно удължаваме живота на продукта.

Рециклирането спира разхищаването на евентуално полезен материал и намалява покупката на нови материали. Това води до минимизиране на използването на енергия и помага за намаляване на замърсяването. Освен това, намалява количеството суровина, необходима за създаването на новия продукт от самото начало, както и даването на нов живот на стария продукт.

Двата процеса са чудесен начин да се минимизират отпадъците и създаде здравословна среда за всички живи организми. Материалите, които обикновено се използват отново или рециклират, включват хартия, пластмаса, стъкло и други подобни артикули.

 

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c