Вторник, 20 август 2024

20.08.2024

Последвайте ни

Ръст на заболелите след ухапване от кърлежи в област Добрич

Ръст на случаите на заболели след ухапване от кърлежи отчитат от Регионалната здравна инспекция в Добрич. Има 16 случая, от които девет болни от Лайбска болест и четирима –от Марсилска треска.

„В сравнение със същия период на миналата година има малко завишение на случаите“, коментира пред Про Нюз Добрич директорът на РЗИ д-р Светла Ангелва. По думите й основната причина са високите температури. „Кърлежите се закачат за кучетата, а техните популации не са достатъчно добре контролирани. През лятото хората са достатъчно подвижни“, добави д-р Ангелова.

Трансмисивните инфекция обикновено започват с втрисане, висока температура, на мястото на ухапването винаги остава следа, обясни директорът на здравната инспекция. Според медици гражданите никога не трябва да си вадят кърлежите сами, а да търсят медицинска помощ. Наличието на кърлеж е тревожно събитие, но не е спешно, коментират те. В случаите, в които общопрактикуващият лекар на гражданина не е на работното си място, той трябва да се обърне към кабинетите за неотложна помощ. Ако ухапаните се обърнат към спешна помощ ще трябва да си заплатят, тъй като не е спешно състояние, а неотложно.

c