Вторник, 20 август 2024

20.08.2024

Последвайте ни

Осъждан 16 пъти от Каварна обра пенсионери три дни след излизане от затвора, правел се на полицай

16 присъди за кражби, измами и грабежи има зад гърба си 47-годишният Петър Станев, обвинен, че е задигнал общо 6200 от възрастни жена и мъж в Пловдив.

Последно е лежал 4 години ефективно в Белене и е излязъл на 17 юли - 3 дни преди кражбите. Всичко това стана ясно по време на заседанието за определяне на мярката му за неотклонение в Пловдивския районен съд. След като изслуша страните, съдия Елена Герцова уважи искането на прокуратурата и остави професионалния крадец зад решетките.

Прокурор Здравко Алендаров посочи особената обществена опасност на Станев и на извършеното от него деяние. Той е таргетирал особено уязвима група от обществото, като жертвите му са 87-годишна жена и мъж на 86 г.

Представил се е пред нея за социален работник, а пред него - за служител на МВР, за да спечели доверието им. "Няма трайна връзка с адреса по местоживеене в Каварна, а няма и такъв в Пловдив", обясни прокурорът и поиска постоянен арест за 47-годишния мъж. 

Мъж от Каварна измами двама пенсионери с близо 6500 лв. дни след излизането си от затвора

Служебната защитничка на Станев Ана Минчева настоя за по-лека мярка, защото нямало доказателства, че клиентът ѝ ще се укрие, а пък опасността, че ще извърши ново престъпление било "една оборима презумпция". По думите на адвокатката той е съдействал на органите на реда както сега, така и при предишните му осъждания.

"Искам да добавя, че по никакъв начин няма да преча на разследването. Винаги се явявам на всички призовки. Моля Пловдивският районен съд да бъде възможно най-снизходителен", каза обвиняемият.

Въпреки това съдия Елена Герцова прецени, че единствената адекватна мярка за неотклонение в случая е постоянен арест. Тя посочи, че Петър Станев го заплашват от 5 до 15 години затвор и се съгласи, че само формално е свързан с адреса си в Каварна. През годините той е гастролирал из страната, за да краде в различни градове. Повечето от присъдите си търпял ефективно. 

Източник: 24 часа

c