Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Радостина Жекова: През 2022 г. не можем да очакваме по-високи ренти в област Добрич

„Рентата расте, когато приходите растат. Но в момента ние следваме обратния сценарий – приходът ще се задържи на нивата от миналата година с разходи, които са с поне 50% по-големи“ – това коментира пред Про Нюз Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

„Няма как да имаш приход, който да ти позволи да дадеш рента, която да е изключително добра. Предвид фючърсните сделки имахме нагласи, че трендът ще е нагоре. Имаше възможност – при една нормална година, при високи цени, рентите щяха да са уникални. В момента лично аз се съмнявам в това, ако продължи вносът на стока от Украйна“, добави тя.

Рентите в Балчик стигнаха 128 лева от декар, средно за областта наемът на земя е 108 лв.

Производството на пшеница в момента включва между 150 и 200 лева преки разходи, като се добавят и 100 лева ренти, каквото е нивото на миналата година, това означава, че е нужен приход от поне 300 лв./дка, за да оцелеят фермерите. Да могат да платят преките разходи, рентите и да останат средства за производството за следващата година.

Жекова посочи, че макар министърът да прогнозира изключителен добив на пшеница, той в никакъв случай няма да е изключителен, а ще е между 300 и 800 кг/дка т.е.  среден добив от 550 кг/дка. Трендът в цените е надолу. При връщане на цени от 500 лв./тон, много земеделци ще се запътят към фалит. Няма шанс това да се компенсира от реализацията на другите култури.

c