Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Работни бригади от Турция са привлечени в курортен комплекс “Албена”

Туристическият бранш по българското Черноморие изпитва затруднения с намирането на квалифицирана работна ръка и поради тази причина се търсят кадри от чужбина.

Кадри от Украйна, Киргизстан и Турция все по-често са привличани да работят, като такива не липсват и през летния сезон на 2023 година, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на регионалната секция на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ в Добрич Димитър Димитров.

Работни бригади от Турция са привлечени в курортен комплекс  Албена. Цял екип от съседната ни държава ще приготвя и сервира храната в хотелите “Ралица Аквапарк” и “Вита Парк”, а в други хотели турски главни готвачи ще ръководят процесите в кухните, съобщи Маргита Тодорова, директор „Маркетинг и продажби“ и член на борда на директорите на „Албена“ АД.

От туристическото дружество отчитат, че процедурите по наемане на работниците са преминали без проблеми, като всичко е регламентирано по наредба и още от зимата е започнало набирането на персонал.

Хотелиери в община Балчик, настанили бежанци, шести месец чакат пари от държавата 

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, благодарение на програма „Солидарност“ на Агенцията по заетостта Олег Костадинов и Александра Джафарова, които имат хотел в Балчик, са успели да наемат около 15 от настанените бежанци от Украйна, за да го отворят за гости.

c