Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Хотелиери в община Балчик, настанили бежанци, шести месец чакат пари от държавата

Всеки месец пускаме отчети – колко човека имаме, колко нощувки, но обратно не получаваме абсолютно никаква информация. Пълно мълчание. Вече сме юни месец. Имаме разходи от порядъка на около 200 000 лева, а не сме получили нищо. Това каза за Про Нюз Добрич Олег Костадинов, собственик на хотел в Балчик.

Със съпругата му Александра Джафарова очакват от държавата около 150 000 лева за петте месеца. В хотела им са настанени между 50 и 60 украински бежанци от Запорожие, Херсон, Харков, Бахмут. От тях 7-8 са мъже, около десет са деца до 16-годишна възраст, а останалите – жени.

Последното плащане, което получихме, беше за декември. Бяха обещали, че до края на март ще изплатят всичко дължимо към хотела ни и към всички други хотели, които настаниха бежанци и ги оставиха за през зимните месеци и пролетта. Но досега абсолютно нищо не е направено нито по отношение на плащането, нито относно някакво уточняване на бройки, за да могат да се подготвят за плащане, каза още Костадинов.

Сходна е ситуацията и в един от хотелите в Кранево, където пребивават близо 30 украинци, отбеляза неговият управител Люцкан Малджиев. „За миналата година имаме да получаваме за юни, юли и август – за изхранването не са ни платили, а за тази имат да ни плащат за януари, февруари, март, април и май“, поясни той. По думите му очакваната сума възлиза на между 200 и 250 хиляди лева.

Заради проблем с подаването на декларации за изхранване на бежанците за трите летни месеца на 2022 г. са платени само нощувките, каза още Малджиев. „Трябваше да пращаме една декларация по имейл до Националния оперативен щаб. Всеки път, в който попълвахме декларацията, те ни връщаха имейл, че имат проблем с електронната поща. Естествено, не ни платиха нищо“, уточни той.

„После направиха подаването на документите през Системата за сигурно електронно връчване, където няма начин да се загубят. Сега ми прави впечатление, че документите, които изпращаме по Системата за сигурно електронно връчване, изобщо Министерството на туризма не ги отваря. Аз получавам известие, когато бъдат отворени, а в момента пише, че не са прочетени“, каза още Малджиев.

През зимата, когато разходите са по-големи заради нуждата от отопление, беше и пикът на цените на храните, припомни Олег Костадинов. „Само ние си знаем как сме изкарали досега. Дори заеми сме взели вече“, каза той. Хотелът разчита и на свои познати в търговията с хранителни стоки. Те отделят залежали, но годни за консумация пакетирани продукти като боб и ориз, за които не виждат перспектива скоро да бъдат продадени. „Дават ни ги на отложено плащане“, уточни Костадинов.

„Разбираме, че има избори, няма правителство, бюджет няма, но все пак през март месец бюджет имаше и тогава този въпрос не стоеше. Има сега някакви разследвания във връзка със средствата, които са похарчени предната година. Може някъде да е имало злоупотреби, надписване. Има си органи – да направят разследване, но нека държавата да изпълни ангажимента си към нас, изрядните хотелиери, които сме дали всичко от себе си, за да помогнем в този труден момент“, каза още Костадинов.

„Няма как да изгоним тези хора, те наистина няма къде да се върнат. Някои от тях са получавали снимки от къщите и блоковете, в които са живели, и виждат, че са разрушени. Можете да си представите как се чувства човек, който е смятал, че тези неща ще приключат бързо и ще се върне, а изведнъж получава снимка от свой познат, че къщата му вече я няма“, коментира Костадинов.

Хотелиерът разбира и че на българите „вече им писнаха тези приказки за бежанците, защото много други проблеми навлязоха в нашия живот“, но според него „това не е само конфликт между Русия и Украйна, а конфликт на ценностни системи в глобален мащаб“.

По думите му има украинци, които вече се интересуват как да подадат документи за временно пребиваване, с които да заменят бежанските карти, и да започнат да се устройват у нас, да работят по специалността си. Усилено изучават и български език. „За 24 май направихме едно хубаво празненство. Те разбират, че това е Денят на българската азбука, която е и тяхна. Абсолютно всички знаят за братята Кирил и Методий, знаят откъде произхожда тази азбука и на кого да са благодарни, че мога да пишат“, разказа хотелиерът.

Благодарение на програма „Солидарност“ на Агенцията по заетостта Олег Костадинов и Александра Джафарова са успели да наемат около 15 от настанените бежанци, за да отворят хотела за гости, които да донесат някакви приходи. „Надяваме се, че те ще изкарат до края на програмата“, добави той.

Костадинов споделя, че очаква слаб сезон. „Това е нормално. Цените са много високи, навсякъде инфлацията е изяла повечето спестявания на европейците. Вече ги няма украинските туристи, руските, белоруските. Туристите, които в момента идват, са угрижени, замислени – няма ги усмивките, както предните години. Нормално поведение по време на криза“, каза той.

Гости идват предимно от Румъния, но повечето вече не могат да си позволят 5-7-дневна почивка, затова идват за по 2-3 дни, добави хотелиерът. „Надяваме се, че резервациите за юли и август месец ще бъдат в последния момент. Тогава времето ще надделее над емоциите на хората – ще пекне слънце, ще донесе ваканционно настроение. Надявам се, че ще намерят пари, за да дойдат и да си починат“, коментира Костадинов.

Той се радва и на малкото посетители през последните седмици, защото със средствата от тях в момента изхранва бежанците. В противен случай би бил принуден да затвори хотела.

 

 

c