Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Промените в климата: Как да опазим продукцията си в градината?

Независимо дали сте професионален зеленчукопроизводител или любител градинар, няма как да не сте забелязали влиянието на променения климат върху растежа и развитието на земеделските култури. Професор Киряков описва последната година като  „интересна“ за земеделците поради аномалиите във времето.

Всяка земеделска година предлага своите изненади, които се дължат на глобалното затопляне, което от една страна води до суши и пресушаване на естествените водни резерви, а от друга – до порои, природни бедствия и катаклизми, които вече трудно могат да се прогнозират. ­

В стремежа си да защитят възможно най-много продукцията си от външните влияния, все повече производители залагат на отглеждането на растенията в оранжерии. И все пак, когато това е невъзможно, е добре да знаете как времето се отразява върху растенията, за да предприемете навременни мерки с цел максималното им опазване.

Проливните дъждове

Не всички растения понасят добре чешмяната вода, докато дъждовната вода способства за буйния им растеж и цъфтене. Но силните дъждове могат да имат следните неблагоприятни последствия върху културите:

· загниване на корените и подземната част, тъй като многото вода възпрепятства получаването на кислород.

· уплътняване на почвата и образуване на почвена кора, която пречи на въздуха да стигне до кореновата система.

· отмиване на горните слоеве на почвата, при което се оголват корените на растенията.

Как да се справите с проблема:

· Често окопаване на почвата, което позволява по-бързо изпаряване на излишната вода и допуска кислорода до корените

· Ако живеете в район с обилни дъждове, където почвата не се дренира добре, можете да изкопаете канали около растенията, които ще отвеждат излишното количество вода при проливни дъждове.

· Не стъпвайте в градината след дъжд. Изчакайте почвата да изпръхне. В противен случай тежестта ви ще уплътни почвата и ще попречи да се дренира.

· При наличието на оголени корени покрийте корените с достатъчно пръст.

Вредителите по културите

Разпространението на вредителите също до голяма степен зависи от условията на околната среда. Топлото време обикновено е добра предпоставка за размножаване на вредителите. Ако не спрете размножението им, те не само могат да намалят добива, но и напълно да унищожат растенията, преди да са формирали плодове.

Как да се справите с проблема:

· Наблегнете на засяването на устойчиви на вредители растения.

· Засявайте билки, като чубрица, босилек, невен и  други отблъскващи вредителите растения до уязвимите култури, тъй като тези билки с миризмата си отблъскват по естествен начин вредните насекоми.

· Друг популярен метод е засяването на разнообразни растения в градината, както и смяната на местата на насажденията всяка година. По този начин засегнатите растения ще са по-малко.

Силният вятър

От една страна слабият вятър е необходим за опрашването на растенията, но при силни пориви той изсушава влагата от почвата и от самите растения и разпространява патогени и опасни химикали.

Как да се справите с проблема:

· Можете да засадите дървета или жив плет, който може да създаде естествена и при това красива бариера срещу вятъра.

· Оградете растенията с полупропусклива ограда, която ефективно ще разсее вятъра.

· Сложете колчета на доматите и другите крехки растения, които лесно могат да се  пречупят от силния вятър.

· Сейте растения, които обичат проветриви места, като  дини и пъпеши.

Сезонът на дините е още далече, но ако вече нямате търпение да пробвате този сочен плод, можете да го намерите с 50% намаление в  най-новата Лидл брошура на сайта Кимбино.

Нагаждането към новите атмосферни условия на живот е истинско предизвикателство за фермери и градинари, но усилията в тази посока ще бъдат възнаградени.

c