Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Проф. Киряков: Стопанската година е много интересна и за науката, и за земеделците

В момента състоянието на есенниците е много добро

Като изключително интересна определи последната стопанска година проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт на брифинг при откриването на традиционния Ден на отворени врати в ДЗИ.

„Тя е интересна и от гледна точка на науката, и от гледна точка на земеделските стопани, аз лично не си спомням такава година. Октомври - сух, късни сеитби, късно поникване, края на ноември - малко дъжд, почти нямаше снежна покривка, януари – 10 л./ кв. м. дъжд, февруари – суша, март – температура 27 градуса и в края паднаха дъждове. Добре, че през април започна да вали. Като цяло за област Добрич имаме късно поникване, посевите не братиха добре. В сравнение с предходните две години посевите са малко по-редки заради това, че не можаха да братят както трябва”, посочи проф. Киряков.

Високите температури и засушаването в ранната пролет са довели до изкласяване около 10-20 април, което е много рано. „За радост, паднаха хубави дъждове, пшениците успяха да наваксат, израснаха в нормална височина. В момента състоянието на посевите е много добро”, допълни професорът. Отлично се развиват и пролетниците.

Професорът прогнозира, че стартът на жътвата ще бъде около 25-27 юни. „Температурите са още ниски, а пшениците продължават да наливат. Всичко зависи от температурите и от това по време на жътвата да няма дъждове”, каза още проф. Киряков.

Той прогнозира среден добив от пшеница за област Добрич 520-540 кг./дка, при положение че преди жътва не вали и температурите са високи.

c