Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Приключи образователен проект в две детски градини в Добрич

Приключи проектът "Интеркултурна образователна програма „Приказен свят“, финансиран от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства на Община град Добрич и партньори Детска градина № 26 „Звънче“ и Детска градина № 32 „Зорница“. Неговата основна цел беше постигането на комплексно въздействие както върху образователното развитие на децата, така и за изграждане и възпитание на социокултурен модел на поведение, утвърждаване на междукултурните ценности и надграждане компетентностите на педагогическия и непедагогическия персонал за работа в интеркултурна среда.

В проекта участваха 120 деца на възраст от 3 до 6 години, посещаващи ДГ №32 „Зорница" /с две сгради/ и ДГ №26 „Звънче“ в Добрич. Бяха сформирани приказни ателиета, в които децата се запознаха с различните етноси – с тяхната история, бит и култура, докоснаха се до общочовешките вечни ценности, научиха се да различават доброто и злото и да бъдат толерантни към другите, развиха  своето въображение и се забавляваха в света на приказките. Едновременно с това децата от другите етноси имаха възможност да общуват по нов начин със своите връстници.

В проекта се  включиха 33 педагози и 23 помощник-възпитатели – служители в двете детски градини, които  надградиха своите знания, умения и компетентности за прилагане и насърчаване ценностно ориентираното поведение и създаване в детските градини на атмосфера, благоприятстваща формирането на етнокултурен модел на поведение у децата.

Проектът завърши с  изложба от  рисунки на децата и драматизации на избраните от различните ателиета приказки, които бяха заснети и могат да се видят на сайта на двете детски градини.

Проект "Интеркултурна образователна програма „Приказен свят“ е едно естествено продължение на политиката на детските градини в Община град Добрич за създаване на иновативна подкрепяща образователна среда, посредством  прилагане на успешен модел на интеграция на децата от ромски произход и на работа в интеркултурна  среда.

c