Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Президентът Румен Радев посети Архитектурно-парков комплекс "Двореца" Балчик

Президентът Румен Радев, придружаващите го официални лица, и кмета на град Балчик Николай Ангелов посетиха Архитектурно-парков комплекс "Двореца" в световния ден на околната среда, съобщават от Държавния културен институт "Двореца". 
Архитектурно-строителния паметник на културата, градинското и парково изкуство от национално значение "Двореца" навършва през 2024г. 100 години от създаването си. В "Двореца" Балчик се намират най-старата магнолия на Балканския полуостров /над 200 години/, столетниците бяла топола и кедър, както и уникални храстовидни и дървесни видове, повечето от които са от времето на Мария Единбург.
На територията на комплекса има 46 сгради, 15 от които единични паметници на културата, 120 идентифицирани движими културни ценности и над 10 градини - Градината на Мирча, Градината на плачещите дървета, Градината на принцеса Илеана, Висящите тераси - лабиринт, Градината на Александър, Алеята на вековете /Чемширената градина/, градина Английски двор, Гетсиманска градина, градина Синята вълна, градина на белите лилиуми и др.
Президентът Радев се разходи в Божествената градина, създадена от кралица Мария с невероятна архитектурна форма като място за общение с Бог.
Кралица Мария Единбург споделя: "Изумителна музика и перфектна духовна връзка с Природата можеха да ме накарат да съзнавам и усещам Бог най-дълбоко. Един величествен изглед, тишината на гъстата гора, градина с цветя, поруменялото небе при залез, гледката на буря над морето, ми дават една по-чиста представа за вечност и безкрайност, отколкото помпозността на всяка церемония." 

c