Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Предупреждения за опасност от наводнения след преминаването на бурята Хенк през Великобритания, един човек загина

Преминаването на бурята Хенк през Великобритания предизвика днес стотици предупреждения за наводнения, нарушения в транспорта и прекъсване на електрозахранването. Стихията отне и живота на един автомобилист, предаде Франс прес.
Най-силните пориви на вятъра - 150 километра в час - бяха регистрирани вчера следобед на остров Уайт, в южната част на Англия. Петдесетгодишен мъж загина вчера, след падането на дърво върху автомобила му в Западна Англия, в Глостършър, съобщи полицията.
Днес сутринта в Англия и Уелс бяха в сила повече от 300 предупреждения за наводнения. По данни на Асоциацията на енергийните мрежи, която обобщава информациите, подадени от всички доставчици на електроенергия, около 10 000 потребители все още са без ток. 
Компанията Нешънъл хайуейс, която управлява магистралите, обяви, че няколко основни пътя ще бъдат затворени поради наводнения. "Тъй като в много райони се очакват нови валежи през деня, пътищата вероятно ще останат затворени за няколко часа", гласи предупреждението.
Няколко железопътни компании също предупредиха, че движението на влаковете ще бъде сериозно нарушено. "Силните ветрове повалиха дървета по железопътните линии, които нанесоха щети или забавиха влаковете на много места", обясниха от Саут уестърн рейлуей. Днес сутринта компанията реши да спре влаковете "за няколко часа, за да гарантира безопасността" на пътниците и служителите.
Шотландия и Северна Англия вече бяха засегнати от бурята "Герит" в края на декември. Тогава трима души бяха открити мъртви в автомобил, завлечен в река в Северна Англия, припомня АФП.

c