Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Представят пред народните представители от 8 МИР Добрич проучване на изпълнението на Плановете за интегрирано развитие (ПИРО)

На среща с народните представители от 8-ми МИР Добрич и областния управител на област Добрич Йорданка Костадинова КРИБ – Добрич ще представи препоръки, изведени след проучване изпълнението на Плановете за интегрирано развитие на общините (ПИРО).

Събитието ще се проведе на 24.08.2023 г.  от 10.00 часа в зала „Пресцентър“ на областната администрация. То е по проект „Партньорства за развитие“, финансиран от ОП „Добро управление“. Проектът се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел.

Една от целите на проекта е усъвършенстване на мониторинга и оценката на партньорствата в провежданата  политика за регионално развитие в област Добрич.

В рамките на проекта е направено проучване и са изведени препоръки, адресиращи подобряване на консултативните процеси за планиране, реализация и мониторинг на политиките за  регионално развитие, механизмите за взаимодействие за създаване на партньорства за интегрирани териториални инвестиции и за широка обществена подкрепа за предложените проекти.

Проучен е наличният опит и практики при реализирането на общинските планове за развитие на 8-те общини от Добричка област  2014-2020 г. Обследвано е как в новите Планове за интегрирано развитие на общините (ПИРО) е заложено да бъдат реализирани партньорствата за регионално развитие. Те са оценени от гледна точка на  законовото изискване за „партньорство, публичност и прозрачност на всички нива при осъществяване на планирането, програмирането, финансирането, наблюдението и оценката“.

Целта на срещата с народните представители и областния управител е да се споделят констатации от направения мониторинг в прилагането на изискванията на Закона за регионално развитие в осемте общини от област Добрич и  да се предложат промени в законодателството, уреждащо провеждането на политиката за регионално развитие

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c