Сряда, 18 септември 2024

18.09.2024

Последвайте ни

Предлагат заради ремонта пазарът в Добрич да се премести на паркинга на площад "Свобода"

Предложение за преместване на централния кооперативен пазар в Добрич на паркинга на площад „Свобода“, докато трае изграждането на новия, приеха общинските съветници. Темата бе най-дискутираната по време на заседанието на Общинския съвет днес.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, предложението на общинската администрация беше за времето на реализирането на проекта „Нов облик на централен пазар град Добрич и прилежащата му територия“ търговците да бъдат преместени на два общински имота (паркинги) в близост до пазара. Единият е този по ул. „Княз Дондуков“, разположен в югоизточната част на пазара, който е 45 паркоместа. Другият е паркингът по ул. „Охрид“ пред бившата банка ДСК, който е с 20 паркоместа, като за периода на изграждането на пазара те да отпаднат от „синя зона“.

Предвид подписка от живеещи и работещи в района, общински съветници предложиха за преместването на търговците от пазара да се използват паркингът на площад „Свобода“, този на автогарата. Имаше и предложение пазарът да се измести в двора на закритото училище „Бачо Киро“.

За ремонта ще е нужно да се прекрати цялата търговска дейност на Централен кооперативен пазар /ЦКП/ с прекратяване действието на 27 договора за наем, 115 разрешителни за търговска дейност на открито /търговски маси/ издадени на 84 ползватели, както и да се демонтират и премахнат наличните павилиони и търговски маси.  

Главният архитект Боряна Станчева сподели, че нейното мнение е, че изместване на централен пазар в този му вид е абсолютно неподходящо за нито едно място в града. Не е само брой маси, търговци, а това е работно място за хората, които прекарват целия си ден там, както и задължителни условия от санитарна хигиенна точка за продукцията и за тях. „За мен изместване на централния пазар в този му вид е невъзможно. Каквото и решение да се приеме, то ще бъде временно, без да се знае колко“, каза арх. Станчева.

Според нея разделянето на тази дейност на две също не е подходяща. Все пак посочи, че от всички предложени места компромисно решение е паркингът на автогарата и този на площад „Свобода“. И за двете места не е уредено как да се осигурят санитарно хигиенни условия – санитарни възли, течаща вода, ток – и за осветление, касови апарати и др., каза още арх. Станчева.

Каквото и да решите като места, нашата последваща задача ще е схемите за разполагане на работните места да се съгласуват с БАБХ, РЗИ и РД ПБЗН. При изработването на тези схеми, ще се помисли и за други решения, за да не се задръства движението, да има нужните паркоместа в тези райони, добави тя.

След като съветниците одобриха предложенията за паркингите на площад „Свобода“ и на автогарата, от общинска администрация предложиха нов вариант на докладната записка. Според него Общински съвет предлага две алтернативи – пазарът да се премести на три паркинга - до пазара с до 52 търговски маси,  до автогара - с до 52 търговски маси и пред бивша банка ДСК с до 32 търговски маси и 2 обекта за дръвчета. Алтернативата бе паркингът на площад „Свобода“ със 116 паркоместа да се преобразува във временен централен пазар.

След гласуване на всяко предложение поотделно, в крайна сметка съветниците предлагат на Общинския експертен съвет пазарът да се премести на паркинга на площад "Свобода". Теренът, който ще се използва за временен пазар, отпада от синя зона.

На зададен въпрос заместник-кметът Станка Николова съобщи, че финансирането за новия облик на пазара е осигурено от държавния бюджет, но не е подписан договорът и не е ясно кога ще започне ремонтът. Провежда се процедура за избор на изпълнител, договорът тепърва ще бъде сключен.

Припомняме, че в Капиталови разходи по Инвестиционна програма за общински проекти по Приложение №3 от ЗДБРБ за 2024 г. за нов облик на централния кооперативен пазар и прилежащата му територия е предвидено Общината да получи от държавния бюджет 8 609 000 лева.

c