Сряда, 18 септември 2024

18.09.2024

Последвайте ни

Подкрепата за стартъпите и иновациите обсъдиха на семинар в Добрич

Бивш министър на икономиката - Добрич разполага с един от най-подходящите терени за индустриално развитие

Подкрепата за стартъпите и иновациите, както и за сътрудничеството на бизнеса с висшите училища и цифровите иновационни хъбове, като начин за развитие на Добрич и областта бяха във фокуса на семинара “Стартиране на иновативен бизнес и начини на финансиране”, който се проведе в хотел “Изида”.

Той се организира от Йордан Иванов, Венета Димитрова и Българо-Мексиканска търговска камара.

„За мен предриемачеството е движеща сила на икономиката. Затова с Венета Димитрова решихме да организираме това събитие, което е фокусирано върху активните, иновативните и смелите хора в нашия град. Искаме да покажем, че Добрич е подходящо място не само за традиционен за областта ни бизнес, но тук има условия, среда и ресурс от хора, с които да се развие всяка идея, която може да има истинска, добавена стойност за нашата общност. Във всяко едно начало на бизнес възникват много въпроси и всеки се страхува от грешки. Уверен съм, че опитът и експертизата са единственото, което може да ни предпази“, посочи Йордан Иванов.

Във форума взе участие д-р Лъчезар Борисов – преподавател, експерт в сферата на икономиката, бивш министър на икономиката – 2020-2022 г., един от инициаторите за създаването на стартъп компаниите, който е в основата на множество законодателни инициативи, подкрепящи общността.

Днес е важно, че днес за България наистина е знаков ден и ще има еврокомисар точно по темата – стартиращи предприятия и иновации. Българин ще „кара влака“ в сферата на стартиращите компании и иновациите в цяла Европа, подчерта Лъчезар Борисов.

Това е успех за България. Нека да бъдем ние силата, която като държава ще водим стартиращите компании и иновациите в цяла Европа, добави бившият министър на икономиката.

Венета Димитрова представи дружества с променлив капитал, предимства и недостатъци, сравняването им с другите видове дружества и т.н.  Станислав Янич и негови колеги от ПАН асоциацията говориха за европейския регламент относно крипто активите (МИКА), тема, към която присъстващите проявиха сериозен интерес.

Много предизвикателна за публиката в залата бе и темата как се реализира стартъп, какви са начините на финансиране, възможно ли е това извън София, както и какви са предимствата да се осъществи в Добрич. Лектор бе Станислав Янич, един от основателите на ПАН Асоциацията, с дългогодишен опит в областта на криптовалутите, блокчейн технологиите и стъртъп.  

Възможностите за реализиране на стартъп и начините на финансиране представи Владимир Данаилов. Той е предприемач, инвеститор, бил е изпълнителен директор на Фонда на фондовете, на Агенцията по инвестиции на Столична община и зам.-кмет по дигитална информация и иконочическо развитие на Столична община.

Владимир Данаилов подчерта, че, за разлика отпреди 12 години, в момента всяка идея в България може да намери финансиране и запозна присъстващите с възможностите за това. Един от примерите, които даде, беше добричлията Михаил Стойчев. Заедно със състудента си Георги Петров, поставят началото на iSenseLabs с идеята  да е конкуренция на платформа за имейл маркетинг и автоматизация. Без да вдигат много шум, двамата успяват да изградят и продадат компанията си SMSBump за около 35 млн. долара на американската Yotpo, която към днешна дата вече е еднорог, т.е. стартъп, оценен на над 1 млрд. долара. След това се съсредоточат върху друг свой проект NitroPack, като и този техен стартъп се купува от един от най-големите хостинг доставчици, като стойността на сделката не е обявена.

 Лъчезар Борисов подчерта предимствата, които регионът на Добрич има в това отношение, а именно близостта на Варна и университетите там, близостта на Румъния и възможностите за трансгранични партньорства, възможности за стартъпи, свързани със земеделието и туризма.

Правено през 2017 г. проучване за „Фолксваген“ трябвало да покаже къде в цяла България има терени, които са подходящи за индустриално развитие. В цяла България има 4-5, един от тях е в Добрич, който включва и жп линията. Няма такива големи терени, които могат да гарантират индустриално развитие.

c