Петък, 10 май 2024

10.05.2024

Последвайте ни

Двама общински съветници с най-много преференции пренаредиха листите в Добрич

„Отличниците“ този път са Георги Друмев от ГЕРБ и Димитър Димов от ПП-ДБ

Двама кандидати за общински съветници успяха да пренаредят листите като изместиха предните и заеха втора позиция след водача.

Мандатите в новия Общински съвет отново са 41, като общинската избирателна квота е изчислена на 400 гласа.  Т.е. поне толкова преференциални гласа трябва да има кандидат, за да изпревари тези пред него в листата. Макар на теория водачът да може да бъде изместен, на практика това е невъзможно, тъй като към личните му преференции се добавят и тези гласове без посочена преференция.

Така Георги Друмев, който е на 11-то място в листата на ГЕРБ  получава 587 преференции, измества девет съветници и се нарежда втори след водача Красимир Николов.

Аналогична е ситуацията и с Димитър Димов от листата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“. Той също участва с преференция 111 като получи 419 преференциални гласа и измести съветниците пред него, за да стане втори в листата след водача Йорданка Костадинова. В резултат на това разместване към момента в Общинския съвет не влиза Дамян Калчев.

На изборите през 2019 година именно Димов бе „отличникът“ по брой преференции. Тогава той събра 584 преференциални гласа и влезе в Общинския съвет от групата на ГЕРБ.

c