Събота, 28 септември 2024

28.09.2024

Последвайте ни

Православни се стичат в храмовете в Добрич, за да минат под светата Плащаница (снимки)

Разпети Петък - един от най-големите религиозни празници в област Добрич и цяла България

Днес е Разпети Петък - един от знаковите религиозни дни, преди настъпването на Великден. Граждани и гости на региона посещават църквите в градовете и селата, за да преминат под светата плащеница - един от ритуалите, свързани с този ден.

Разпети Петък е денят, в който се отбелязва смъртта на Иисус Христос преди повече от 2000 години. Този ден е свързан с голяма духовна сила и символизира приемането на света сила и защита от злото. Преминаването под светата Плащаница е ритуал, който мнозина изпълняват с вяра и уважение към религиозните традиции.

Въпреки че традициите се променят с времето, Разпети Петък продължава да има важно място в живота на мнозина. Този ден е напомняне за значимостта на религиозните вярвания и традициите.

През целия ден миряни, чакащи търпеливо на опашки, преминаха да се поклонят пред Христа – предал Себе си на кръстна смърт, за да изкупи нашите грехове и отвори пред нас пътя към спасение.

С цветя в ръце като на погребение на скъп близък, миряните пристъпваха с молитва към издигнатия гроб на Христовото Тяло, изобразено на плащаницата. След това се навеждаха и преминаваха под издигнатото място, изразявайки своето смирение, скръб и преклонение пред Спасителя и отнасяха цвете в дома си с надеждата за приближаващото Възкресение.

@socialpronews Граждани и гости на Добрич посещават църквите, за да преминат под светата плащеница #pronews #dobrich  #Великден #jesuschrist #easter #fyp #news #bulgaria ♬ original sound  - Про Нюз Добрич

c