Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Повече от сто плевенчани декларираха своите доходи през първия ден на данъчната кампания

Повече от сто данъкоплатци декларираха своите доходи в плевенския офис на Националната агенция за приходите (НАП) през първия ден на данъчната кампания. Това съобщи Рени Дудева, главен инспектор по приходите.
Тя припомни, че хората, получили облагаеми доходи през миналата година, ще могат да ползват различни данъчни облекчения. Ако след ползването им се формират суми за възстановяване, те се изплащат в срок от един месец след подаването на декларацията. Едно от най-важните условия за ползване на данъчните облекчения е хората да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, подчерта Дудева. 
Завишен интерес се очаква отново към данъчното облекчения за деца, посочи тя. В зависимост от облагаемите доходи на родителите за миналата година, те ще получат съответно до 600 лв. за едно дете, до 1200 лв. за две и до 1800 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания сумата за получаване е до 1200 лв. 
Гражданите могат да се възползват и от данъчното облекчение за ремонт и/или подобрения на собствено жилище за направените през 2023 г. плащания за труд в общ размер до 2000 лв. Младите семейства пък могат да намалят годишната си данъчна основа с лихвите, заплатени по първите 100 000 лева от главницата по ипотечен кредит за закупуване на жилище. 
Друго облекчение, от което могат да се възползват данъкоплатците, е за намалена работоспособност. С направените през годината лични вноски за допълнително доброволно осигуряване в общ размер до 10 на сто може да се намали сумата от годишните данъчни основи и други.
Условията за ползване на всяко едно от данъчните облекчения са подробно описани в сайта на НАП и Фейсбук страницата на ведомството. 
БТА припомня, че данъчна декларация за доходите може да бъде подадена от физическите лица до 30 април - дотогава се плаща и дължимият данък. Има няколко начина за подаване на декларация. Най-често се прави по електронен път, чрез персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис. Декларация може да се подава и през пощата с обратна разписка, както и традиционно - в офис на НАП. Самоосигуряващите се лица подават декларация само по електронен път.

c