Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Полски контратенор с две номинации за „Грами" представя „Красота и думи" в зала "България"

Полски контратенор с две номинации за „Грами" представя рецитала „Красота и думи" в зала "България". Якуб Юзеф Орлински гостува на 13 февруари по покана на Соня Йончева и продуцентската ѝ компания SY11 Events, съобщават организаторите.
По думите им 33-годишният поляк притежава най-високия и рядко срещан мъжки певчески глас – контратеноровият, който в съчетание с неговата невероятна харизма и безспорен талант, му отреждат водещо място сред оперните звезди, печелейки му хиляди международни почитатели. Въпреки младата си възраст, той вече има шест записани албума.
През юни 2023 година той спечели отличието „Певец на годината" с предпоследния свой албум Farewells на едни от най-авторитетните награди за класическа музика – Opus Klassic. Този диск е записан под акомпанимента на друг поляк и близък приятел на Орлински – пианиста Михал Биел. Той също пристига в София, като двамата ще представят някои от композициите, включени във Farewells. 
Музикантите са подготвили програма, която включва както песни на съвременни полски композитори, така и утвърдени барокови композиции на майсторите в жанра Хенри Пърсел и Георг Фридрих Хендел.
Номинации на Орлински за „Грами" са през 2021 г. в категорията „Най-добър оперен запис" за изпълнението му в „Агрипина" от Хендел заедно с международния оркестър Il Pomo d'Oro, където концертмайстор е българската цигуларка Зефира Вълова. Година по-късно той отново получава номинация в същата категория, но за изпълнението си в продукцията „Евридика" на „Метрополитън опера" в Ню Йорк.
„Пяла съм с Яkуб Орлински във Франция преди няколко години. В него има нещо специално като артист, защото представя класическата музика по нов и интересен начин, с което привлича по-младата аудитория навсякъде по света. Това търсене на различното е особено важно за нашето изкуство, за да се отвори към новите поколения и съм изключително щастлива, че българската публика ще има възможност да се наслади на музиката му", казва Соня Йончева.
Огромният интерес към неговия талант се доказа още през 2017 г. по време на ежегодния летен френски фестивал Aix-en-Provence Festival. Тогава Орлински представи композицията Vedrò con mio diletto от операта „Джустино" на Антонио Вивалди. Изпълнението му е гледано онлайн от близо 4 милиона души, а до този момент клипът в YouTube e събрал повече от 11 милиона гледания. 
Орлински гастролира редовно в едни от най-престижните световни сцени като „Ковънт гардън", „Метрополитън опера", „Карнеги хол". Възпитаник е на The Chopin University of Music и висшия американски институт за изкуства The Juilliard School. Сред най-запомнящите му роли са тези в оперите „Агрипина" и „Алчина" от Хендел, както и „Орфей и Евридика" на Кристоф Вилибалд Глук. През 2022 г. той се превъплъти в образа на Дидимус от операта „Теодора", отново на Хендел – копродукция на Кралската опера в Лондон и Teatro Real (Мадрид), където си партнира с американското мецосопрано Джойс Ди Донато. Тя също ще изнесе концерт в България на 31 май 2025 г., с който ще закрие втория сезон на „Съкровени гласове".
Животът на полския контратенор извън сцената е не по-малко динамичен и интересен откъм занимания. Орлински е запален брейк танцьор от тийнейджър и е печелил няколко международни денс състезания, освен това се изявява като модел, рекламно лице е на редица световни брандове и често краси кориците на водещи модни списания като Vogue и Еlle. Запазена марка за него е да изпълнява брейк движения по време на концертите си, за да разчупи стереотипите в общоприетото и по-статично представяне на класическата музика, както самият той допълва.
/ДД

c