Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Подготвят търг за отдаване под наем за 10 години на три работилници в „Стария Добрич“

Досегашните наематели не са потвърдили, че искат да продължат договорите си

Работилницата за дърворезба, Бозаджийницата и Обущарска работилница в АЕМО „Стария Добрич” да бъдат отдадени под наем ще гласуват общинските съветници на Добрич на сесията на 25 април. Трите обекта в етнографския комплекс досега са имали наематели и действащи 20-годишни концесионни договори, чийто срок на концесията изтича на 26 май тази година. Договорите са били сключени през май 2003 година.

Проведени са били две срещи с концесионерите, като са обсъдени законовите възможности за удължаване на срока на концесионните договори. В Община град Добрич към 07.04.2023 г. няма подадено писмено искане от страна на наемателите за удължаване на срока на концесионните договори, посочват от администрацията.

Заради изтичане на срока на концесиите и необходимостта от ефективно управление на общинската собственост, опазване на собствеността и увеличаване на приходите от наеми на общинско имущество, се предлага да се предприемат действия за отдаване под наем на имотите със запазване на предназначението им, пише в докладната записка за сесията.

Според Закона за общинската собственост и Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, имоти – публична общинска собственост могат да се отдават под наем след решение на Общинския съвет и след провеждане на публичен търг или конкурс.

Предлага се обектите да бъдат отдадени под наем за 10 години. Началната тръжна цена за Работилницата за дърворезба е 100.87 лева на месец и 20 % ДДС, на Обущарницата - 89.68 лева на месец и 20 % ДДС, и на Бозаджийницата - 67,98 лева на месец и 20 % ДДС.

Припомняме, че през декември 2022 г. Общинският съвет на Добрич подкрепи предложението да се отдадат под наем с тайни търгове за срок от 5 години четири обекта в АЕМО „Стария Добрич“. Това са бившият антиквариат, тоалетната, ковашката работилница и сладкарницата. Техните дотогавашни концесионери прекратиха договорите си Общината поради финансови затруднения.

 

c