Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

По инициатива на управителя на МЦ в Тервел учредиха организация на медицински центрове

Национално сдружение на медицинските центрове от необластните общини в страната бе учредено в Казанлък. Целта на организацията е е да изкаже всички проблеми, с които се сблъскват тези лечебни заведения, като по този начин те ще имат възможността да ги отправят за решаване към комисии в парламента и министерството.

Инициатор на срещата, на която бе учредено Сдружението, бе Д-р Катя Ганова, управител на Медицински център „Тервел“, а формален домакин - Д-р Красимир Пейчев, управител на Районна Поликлиника Казанлък.

„Аз бях много впечатлен от предложението на д-р Ганова, в следствие на което предложих Поликлиниката да бъде домакин на тази среща, поради географското ни положение в центъра на България, а и вече имаме условията за подобни срещи с новата конферентна зала.“, заяви в началото на събитието д-р Пейчев. Той посочи още, че потокът на специалисти в здравеопазването върви в две посоки – към големия град и чужбина. „В такива центрове като нашите, колегията започва да застарява, трупат се сериозни проблеми, които рефлектират върху обслужването на населението“, допълни д-р Пейчев.

Д-р Ганова откри срещата с думите: „Всички знаем за проблемите, с които работим, като те с всяка изминала година не се решават, а напротив – се задълбочават. Аз съм управител на Медицински център „Тервел“ вече 7 години и не виждам обслужването на пациентите да става по-лесно, а напротив.“

Д-р Ганова добави, че чашата на търпението ѝ преляла, когато в края на миналата година решила да попълни състава на специалисти в екипа си с още петима. „Знаете, че в кадровия дефицит да намериш петима специалисти, които да дойдат да работят в една малка община, си е вид успех“, допълни тя. Но поради изключително тромавата процедура, изпълнена с бюрократщината новите специалисти започнали работа едва в края на април, при положение, че документите били подадени още в края на миналата година.

„Имаме много общи проблеми за решаване, като на първо място това е кадровият дефицит в цялата страна. Както и дефицит на специалисти по здравни грижи, медицински сестри, лаборанти“, допълни д-р Ганова.

Управителите на медицински центрове, учредители на Сдружението, дискутираха и се обединиха около проблемите си и са решени да опитат наистина да решат голямата част от тях, като на първо място се надяват да има чуваемост.

На учредителното събрание присъстваха управителите на медицински центрове в Асеновград, Своге, Елин Пелин, Белене, Чирпан, Дългопол, Каварна, Хисаря и др. Общо 52-ма управителя от цялата страна са изразили съгласие да се включват в организацията.

Източник: kazanlak.com

c