Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Плетени шапчици за недоносените бебета в Добрич по повод Деня на кенгуру-грижата

Всяка година през месец май, в който се отбелязва Световният ден на кенгуру-грижата, отделението по неонатология към МБАЛ Добрич, се включва в инициативата “Месец на отворените врати” на Фондация “Нашите недоносени деца”.

Тя цели да се даде повече достъп на родителите до неонатологичните отделения и възможност да практикуват кенгуру-грижи и контакт кожа-до-кожа със своите бебета в рамките на няколко часа дневно.

Като пожелание и символ за повече близост с родителите, тази година за 15 май, от Фондация “Нашите недоносени деца” са приготвили специални кенгуру-шапчици, които са изпратени в неонатологиите в цялата страна, с които да бъде привлечено още повече вниманието към ползите от майчината и бащина прегръдка.

През 2024 г. инициативата обединява стотици доброволци, които са изработили над 1500 плетива по случай 15 май и многобройни дарители, с чиято помощ бяха събрани средства за закупуването на прежда.

Инициативата ни  „Да плетем и шием за недоносените бебета“ е най-голямата целогодишна доброволческа кампания на Фондация “Нашите недоносени деца” и е активна вече почти 7 години, в които бяха изработени над 8500 плетива и покривала.  

В препоръките на СЗО от 2023 г. се изтъква, че недоносените бебета трябва да започнат кенгуру-грижа веднага след раждането, както и да се осигури контакт кожа-до-кожа, като се посочва, че има сериозни доказателства, че подобна практика подобрява шансовете за оцеляване на всички бебета, родени преди 37-а гестационна седмица или с тегло под 2,5 кг., с изключение само на бебета, които се нуждаят от дихателна подкрепа, механична вентилация или са в шок. СЗО смята, че само с тази проста практика може да бъдат спасени до 150 000 живота годишно. Тук и шапчиците намират своето приложение, тъй като те имат за цел да запазят телесната температура на преждевременно родените бебета. Освен това осигуряват и оптимални условия за запазване на телесната топлина по време на практикуване на кенгуру-грижа.

c