Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Пчеларите от област Добрич алармират за изключително евтин внос на мед от Украйна

Зачестиха сигналите за внос на пчелен мед от Украйна, разказаха пчелари от Добруджа. Във форуми и пчеларски групи в социалните мрежи не само се подава информация, но и се публикуват снимки на контейнери и кораби по пристанищата на Силистра и Свищов. „Пристигат товари с мед от Украйна, Виетнам и Китай. Колегите са обезпокоени не само от изключително ниската цена, но и от ниското качество на продукцията“, обобщи от своя страна Галин Георгиев, председател на Сдружение „Пчела Добрич 1946“. 

„Нашите зърнопроизводители спазват определени правила за пръскане, но в тези страни не се спазват. Ние като пчелари също отговаряме на изисквания да не използваме определени продукти за ветеринарна употреба и антибиотици, а там не са забранени. Така че качеството е съвсем различно“, допълни пчеларят. 

Още през декември стопаните бяха силно обезпокоени от информацията за внос на пчелен мед в съседна Сърбия на цена от 1,8 евро за килограм. Това е най-малко два пъти по-ниска цена от очакваната от българските пчелари. Вносът на евтин мед рефлектира върху пазара у нас, категорични са стопаните от Добруджа.

„На този етап търговията е единична, да не кажа нулева. Изкупната цена се закова още преди Нова година на 4,80-5,00 лв. и не мърда. А разходите по добиването на килограм мед драстично скочиха“, обяснява още Галин Георгиев.  

„Ние сме много малък консуматор, ние сме отправна точка за Европа. Когато влезе меда у нас, вече се счита за пакетиран в страна от ЕС и излиза по-лесно към Европа. Освен това като себестойност излиза по-евтино“, допълва пчеларят. 

Заради топлото време през декември и януари пчелите бяха активни и сега голяма част от тях отглеждат пило. В тези студове обаче това ще ги изтощи, защото те трябва да се грижат и топлят пилото. 

Източник: Агри.бг

c