Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Овощари в област Добрич оставиха черешите по дърветата

Овощари се оплакват от невъзможност да реализират продукцията си, а някои дори се отказват да берат плодовете. Причините – ниски изкупни цени, които не покриват разходите за производство, проблемен пазар, нерегулиран внос и липса на адекватна държавна политика.

Иса Феим е овощар от тервелското с. Зърнево. Той сподели пред Про Нюз Добрич, че не е обрал голяма част от насажденията си с череши, които са 300 дка. „Реколтата беше добра, но изкупната цена беше по-ниска от себестойността на самата череша. За преработка предлагаха по 1.30 лв./кг, други по 2 лева, което е много малко. Обрахме колкото за замразяване, защото имаме такива инсталации, а това, което е за пресния пазар, го оставих по дърветата. Кайсията също я замразяваме и изнасяме. Това не е за първа година. Миналата година ябълките ги дадох на кравите“, казва Феим.

Преди време семейството му е имало 7 000 дка овошки. В момента са около 4 000, догодина ще са 3 000, а нататък може и да ги занулим и да развалим градините, казва той. По думите му няма никаква адекватна политика на държавата в този бранш, а вносът подбива цените на родните плодове.

„Да вземем например кайсиите. Нашата продукция от старите, хубави сортове кайсии е с отлични вкусови качество, макар да няма много добър пазарен вид. Новите сортове изглеждат добре, но са пластмасови, а се продават предимно такъв внос в големите магазини“, посочва Феим.

„Реколтата от кайсии тази година е значително по-малка. Старите, големи масиви почти нямат реколта. Продава се все пак, макар и на ниски цени. Но при черешите има овощари, които изобщо не браха. Произвеждат до определен момент и когато започват да продават под себестойност и не могат да си върнат в края на сезона разходите, които са направили, те се отказват от производство“, коментира Димитричка Търпанова, зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз.

Според нея проблемите са два – нерегулиран пазар и недостиг на работната ръка. „Производители от Сърбия, Македония, Албания, Молдова – всички се намесиха на европейския пазар, защото им е спрян достъпът до руския. Каналите за доставка в Русия са нарушени и цялата продукцията влиза в Европа. Ние сме най-близко до тези държави и най-потърпевши – плодовете влизат първо през нас, на по-ниска цена“, изтъкна Търпанова.

Другият проблем е, че все по-трудно се набира работна ръка заради сезонността на тази заетост и малкото заплащане.

c