Събота, 28 септември 2024

28.09.2024

Последвайте ни

Отменя се тазгодишната Лятна академия „Ваканция на село“ в с. Гурково

Причината е, че Народно читалище „Свобода – 1897 г.“ има предписание от Регионална здравна инспекция – Добрич, в което пише, че сградата му, заради своите пукнатини, е опасна за живота и здравето на хората в нея

Народно читалище „Свобода – 1897 г.“ в балчишкото село Гурково отменя третото издание на Лятната академия „Ваканция на село“, каза за Про Нюз Добрич неговият председател Наталия Георгиева.

Причината е предписание от Регионална здравна инспекция – Добрич, в което пише, че сградата, заради своите пукнатини, е опасна за живота и здравето на хората в нея, уточни тя.

„По никакъв начин не бихме искали да рискуваме здравето и живота на децата, а няма как да избегнем ползването на самата читалищна сграда, колкото и нашите занятия да са изнесени навън. Все пак се налага да използваме както санитарните възли, така понякога и сцената, и кабинетите, защото се случва и да вали“, каза още Георгиева.

По думите ѝ 80 на сто от читалищата в страната са актувани като общинска собственост, а Законът за народните читалища е категоричен, че когато в бюджета на едно читалище не достигат средства за ремонт, съответната община трябва да планира такъв в своите разходи.

„Позовавайки се на тази възможност в закона, от миналата година насам алармираме системно и очакваме бързата реакция на общинския ни кмет (Николай Ангелов – б. а.). За щастие, той има разбиране за читалищата и ни е обещал ремонтът, с който да изпълним изискването на РЗИ – Добрич, да се случи съвсем скоро. За жалост, това ще съвпадне именно с лятната ваканция, през която провеждаме академията“, допълни читалищният председател.

Сградата на НЧ „Свобода – 1897 г.“ е реновирана преди десетина години – подменени са покривът и дограмата. Въпреки това тя е пропуква перпендикулярно на основата, което предполага, че последната не е достатъчно добре укрепена, обясни Георгиева.

„Очакваме представители на Община Балчик да дойдат и да направят първо един контролен шурф, да се установи колко е дълбока основата, след което да се види дали е необходим укрепителен пояс на сградата“, допълни тя.

Снимка: НЧ „Свобода – 1897 г.“

 

 

c