Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Открива се Селскостопанският панаир в Добрич, с гости от Украйна, Гърция и Сърбия

30-ото издание на изложението „Селското стопанство и всичко за него“ ще бъде открито в 10.00 часа в Спортен комплекс „Простор“. 50 са фирмите, които се представят на панаира тази година, между тях има и гости от Гърция, Украйна и Сърбия.

Ще бъдат представени едрогабаритна и малогабаритна техника, машини и съоръжения за животновъдството, селскостопански инвентар, семена, посадъчен материал и препарати за растителна защита, автомобили, гуми, цялостни решения за отглеждане на животни, специализирана литература.

Гости на откриването на изложението ще бъдат зам.-министърът на земеделието Георги Събев, областният управител Здравко Здравков, директорът на Областна дирекция „Земеделие“  Десислава Иванова и директорът на Областната дирекция на ДФ „Земеделие“ Грациела Павлова.

Регионалният исторически музей и „Добрички панаир“ АД ще представят експозицията „Пътят на хляба“, която ще бъде любопитен акцент на изложението.

От 10.40 ч. в малката конферентна зала на комплекса ще се състои семинар на тема „Инструментите на Природата за растителна защита и хранене“ на Амитица ООД , с презентатор Свилен Смиленов. Проф. Olha Shevchuk от Украйна ще представи практики на БТЮ-Център и Жива земя – Украйна.

От 11.00 часа в зала „Добротица“ Европа Директно Добрич и групата за НОУ-ТИЛ България, със съдействието на "Добрички панаир" АД, организира конференция на тема „Земеделски практики в полза на климата и околната среда“. В конференцията ще се включи зам.-министър Събев, който е с дългогодишен експертен опит в сферата на европейските политики по земеделие и селско стопанство. Той ще представи какво да очакват земеделците от Плана за възстановяване и механизма за възстановяване и устойчивост („Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход в селското стопанство“ и „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“) и как ще се разграничават от Програмата за развитие на селските региони.

Сред останалите теми на конференцията са „Основи на Биодинамичното земеделие“, „Горите в България и ползите на ветрозащитните пояси“, „Дигитализация на зърнобазите и стопанствата“, „Иновации в земеделието съгласно Зелената сделка“, „Биотехнологии за Ноу Тил“ и др.

Очаква се онлайн да се включат двамата лектори от САЩ.

c