Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Отчаяна майка от Добрич: Детето ми трябва да пие лекарство с изтекъл срок на годност

Страхът да давам този медикамент ме убива. Но ме убива и страхът да не го давам, казва майката на дете с епилепсия

 „На това дете му се налага да пие животоспасяващ медикамент с изтекъл срок на годност, защото отново го няма наличен в аптечната мрежа. Безсилието ме убива, гневна съм, че избрах да живея в тази държава. Наистина ли трябва да напусна родината си? Истина ли е, че ще дишам спокойно ако напусна тази държава, и някъде там по-света ще се грижат по-добре за детето ми“. Това пита Стела Илиева от Добрич. Тя е майка на дете с епилепсия и за пореден път е в безизходица, защото не може да осигури животоспасяващото лекарство за детето си.

На дъщеря й е предписан медикаментът Клонарекс, от който детето пие по 2 капки на ден. Майката сигнализира, че никъде в търговската мрежа в страната не може да открие Клонарекс капки. Последно е имало зареждане на лекарството със срок на годност 31 март 2023 г. Така сега тя е изправена пред дилемата - или да не дава животоспасяващото лекарство на детето си или да му дава такова с изтекъл срок на годност, като не знае коя от двете възможности е по-опасна. Обяснява, че в мрежата има Клонарекс таблетки, но няма как да раздели таблетката така, че да съответства на 2 капки, колкото е дневната доза за детето й. Страхът да давам този медикамент ме убива. Но ме убива и страхът да не го давам, казва майката. Това е животоспасяващо лекарство. Ако не го пие, ще влезе в абстиненция, може да направи гърч.  

 

„Периодично е така. Когато в аптеката, където си поръчваш лекарствата за епилепсия, ти отговорят „няма ги на склад“, тогава започва едно велико търсене. Благодаря, че има фейсбук и, когато отправя призив, тръгва из цяла България, дори в чужбина и се намира някой, който да ми ги набави“, споделя отчаяната Стела Илиева. Благодарение на поста ми във фейсбук, който написах от безсилие, започнаха много хора да ми пишат. Включително и от чужбина – от Германия, Сърбия, Румъния, Турция и други държави. Хората ме уверяват, че ще намерим медикамента, но това е временно решение. Омръзна ми в България вечно да изчезват животоспасяващи лекарства, не само за епилептици. Това не е проблем от вчера и днес. Говори се отдавна, но не виждам кога някой ще вземе отношение и кога това ще свърши, пита майката.

Звъних къде ли не и навсякъде ми отговарят, че медикаментът е бил с лош срок на годност и вероятно е изтеглен и няма нова партида. Никой от фармацевтите не може да отговори дали ще го има или не. Няма го на склад никъде. Навсякъде, където проверих онлайн, също ми показва „не е наличен“. Звъних на фармацевтична компания, десет минути ме държаха от колцентъра някой да се включи, но никой не се включи. От началото на март искам аптекарката да провери дали е пусната нова партида. Днес се наложи да помоля личната ни лекарка, защото аз наистина се страхувам да й го давам. Вече пети ден тя пие това, което се води, че е с изтекъл срок на годност. Звъних на толкова много места, но никой не може да ми каже дали ще го има, казва Стела Илиева.

В отговор на запитване от Про Нюз Добрич от Министерството на здравеопазването увериха, че през тази седмица ще има доставка от 19 000 опаковки от лекарството. От там отговориха следното:

Clonareks 2,5 mg/ml oral drops, solution x 10 ml  е лекарствен продукт с безсрочно разрешение за употреба (по национална процедура). Притежател на разрешение за употреба (ПРУ) e Рекс Фармасютикълс Лтд-клон България, България. Съответства на международно непатентно наименование clonazepam. Към дата 05.04.2023 г. има утвърдена цена.

В регистрите на ИАЛ няма данни за постъпило уведомление от ПРУ за временно или постоянно преустановяване на продажбите на лекарствения продукт Clonareks 2,5 mg/ml oral drops, solution x 10 ml. По данни на ПРУ, следващата доставка от Clonareks 2,5 mg/ml oral drops, solution се очаква през следващата седмица – между 11.04. – 13.04.2023 г., в количество от около 19 000 опаковки.

c