Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден за защита на околната среда

Всяка година на 5 юни се отбелязва Световният ден на околната среда, който е най-мащабното събитие, посветено на опазване на природата.

Световният ден на околната среда е обявен на 15 декември 1972 г. на 27-ата сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция. Тогава е приета декларация за околната среда, която е и първият международен договор за принципите на екологична защита на Земята. Датата за честване е избрана, защото именно на 5 юни започва работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г.

Темата на Световния ден на околната среда за 2024 г. е „Възстановяване на земята, опустиняване и устойчивост на суша“.

Възстановяването на земята е ключов стълб на Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите (2021-2030 г.), обединяващ призив за защита и съживяване на екосистемите по целия свят, което е от решаващо значение за постигане на Целите за устойчиво развитие.

През годините Световният ден на околната среда се е превърнал в глобална платформа за повишаване на осведомеността и предприемане на действия по неотложни екологични въпроси – от замърсяването на моретата и глобалното затопляне до устойчивото потребление и престъпленията срещу дивата природа.

Един милион растителни и животински видове са изложени на риск от изчезване, основно поради човешки дейности. Времето изтича, а природата е в авариен режим. За да поддържаме глобалното затопляне под 1,5°C през този век, трябва да намалим наполовина годишните емисии на парникови газове до 2030 г. Ако не се предприемат действия, замърсяване на въздуха ще се увеличи с 50% през десетилетието, а пластмасовите отпадъци, вливащи се във водните екосистеми, ще се утроят до 2040 г.

c