Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден за борба със сушата и настъпването на пустините

На 17 юни отбелязваме Световния ден за борба със сушата и настъпването на пустините. Денят се чества от 1995 година с резолюция на Общото събрание на ООН. Целта е да се напомни, че планетата ни се превръща в пустиня и спешна необходимост от спиране на този процес и поставяне на въпроса със сушата в центъра на вниманието.

Тази година темата на Деня за борба с опустиняването и сушата е „Обединени за земята. Нашето наследство. Нашето бъдеще“ акцентира върху бъдещето на стопанисването на земята – нашият най-ценен ресурс за гарантиране на стабилността и просперитета на милиарди хора по света.

Опустиняването или загубата на биологичната продуктивност на почвата е едно от най-сериозните предизвикателства пред човечеството. Проблемът е глобален и засяга една пета от населението на света в над 100 държави.

Все повече стават  „екологичните бежанци” - емигранти, които не могат да живеят в нормални условия поради сушата, ерозията на почвата, обезлесяването, опустиняването и други неблагоприятни изменения на околната среда. Те са принудени да търсят убежище в страни с по-благоприятни условия на околната среда.

Бъдещето на нашата земя е заложено на карта. Опустиняването, ерозията на земята и сушата са сред най-неотложните екологични предизвикателства на нашето време, като до 40% от цялата земна площ в света вече се счита за деградирала. Всяка секунда, еквивалент на четири футболни игрища от здрава земя ерозира, добавяйки до общо 100 милиона хектара всяка година.

Прогнозите за изменението на климата в Европа показват, че рискът от опустиняване се увеличава. В Южна Европа вече съществуват горещи полупустини, където климатът се превръща от умерен в сух. Това явление се разпространява на север.

Специалистите отчитат, че в България през последните години има струпване на валежите в един влажен период. Очаква се обостряне на климата, т.е. имаме по-високи максимални температури и по-ниски минимални температури. Има една промяна на равномерността на валежите и ако тази тенденция се закрепи, ще имаме много големи промени и върху растителността в страната.

c