Отбелязваме Световния ден за безопасност на храните
![](.//i/2024/06/07/418355.jpg)
На 7 юни се отбелязва Световният ден за безопасност на храните /World Food Safety Day/. За пръв път този ден е честван през 2019 година. На общо събрание на Организацията на обединените нации (ООН) през декември 2018 г., датата е избрана за Ден на хранителната безопасност.
Достъпът до достатъчно количество безопасни храни с висока хранителна стойност е ключът към поддържането на качествен живот и добро здраве. Световната здравна организация (СЗО) насърчава всички страни да насочат усилията си за подобряване на безопасността на храните и се стреми да осигури консумацията на качествена храна, която не носи вреди за здравето. Безопасността на храните е споделена отговорност. Важно е да се работи по цялата верига на производство на храни – от страна на фермерите и производителите, на търговците и не на последно място на потребителите.
През 2024 година темата на World Food Safety Day е "Безопасност на храните: Подгответе се за неочакваното". Световният ден ще привлече вниманието към инцидентите, свързани с безопасността на храните. Тазгодишната тема подчертава колко е важно да сме подготвени за инциденти, свързани с безопасността на храните, без значение колко леки или тежки могат да бъдат те.
Инцидентите, свързани с безопасността на храните, са ситуации, при които има потенциален или потвърден риск за здравето, свързан с консумацията на храна. Инцидент с храни може да възникне например поради злополуки, неадекватен контрол, измама с храни или природни събития. Въпреки че готовността за управление на инциденти, свързани с безопасността на храните, изисква целенасочени усилия от страна на политиците, органите за безопасност на храните, фермерите и операторите на хранителния бизнес, както и потребителите също могат да играят активна роля.