Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

От утре в област Добрич е обявена грипна епидемия, въвеждат се ограничения

Грипна епидемия е обявена в област Добрич от утре, 5 февруари, до 12 февруари. „Достигнали сме епидемичните стойности за разпространение на грипа и острите респираторни заболявания. Епидемията не е свързана задължително с изискването децата да са в къщи“, коментира пред Про Нюз директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова.

Тя посочи, че на този етап, предвид броя на отсъстващите лица в училище, обявяване на грипна ваканция не се налага. „В три четвърти от училищата в областта отсъствието на децата е под 15%. Така че не виждаме причина да обявяваме на този етап грипна ваканция или да изискаме от РУО да бъде променен режима на обучение“, посочи д-р Ангелова.

По време на обявената грипна епидемия се засилват противоепидемичните мерки. Целта е в лечебните заведения да останат само болните хора. Затова се спират женските консултации, за да няма здрави бременни жени, които да посещават консултации. Спират се също детските консултации и имунизациите, за да не се налага децата, които са здрави, да посещават лечебни заведения. Ограничават се свиждането в болниците и социалните институции, за да няма достъп на болни граждани до пациентите. „Идеята е в лечебните заведения да останат само хората, които наистина имат нужда от медицинска грижа“, каза директорът на РЗИ. Освен това важно е също хората, които са планирали профилактични прегледи в седмицата от 5 до 12 февруари, да ги отложат.

c