Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Осъдиха на 6 години затвор шофьора, причинил смъртта на 3-годишния Крис от Добрич

Състав на Окръжния съд в Добрич постанови присъда, с която признава подсъдимия И. И. за виновен в това, че на 6 май 2021 г., в Добрич, на кръстовището между бул. „Русия" с ул. „Христо Ботев", при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 3-годишно дете, настъпила на 13 май 2021 г., и средни телесни повреди на неговата майка и сестра, като след деянието е направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалите. Наложеното на подсъдимия наказание е лишаване от свобода за срок от 6 години, което да изтърпи при първоначален общ режим. Съдът лиши подсъдимия и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 7 години.

Почина 3-годишният Крис, ранен при зверска катастрофа в Добрич

Според посоченото в обвинителния акт подсъдимият, управлявайки автомобил с по-висока от разрешената за дадения пътен участък скорост и навлизайки в кръстовището на излъчван червен сигнал на светофарната уредба, пресякъл траекторията на движение на завиващия наляво в посока към ул. „Христо Ботев" автомобил, в който пътувало семейството на пострадалите. Според обвинението, осъществявайки описаното, подсъдимият е нарушил Закона за движението по пътищата и Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата. Вследствие на тези нарушения се е стигнало до настъпване на пътнотранспортно произшествие, в резултат на което е настъпила смъртта на едно лице и са били причинени четири средни телесни повреди на две лица.  

Започна делото за катастрофата в Добрич, при която загина 3-годишният Крис (ОБЗОР)

В обвинителния акт е посочено, че след възникването на катастрофата на помощ се притекли водачи на автомобили, както и живущи в близост до местопроизшествието. Подсъдимият също се притекъл на помощ и се обадил на телефон 112, като съобщил за произшествието. Пострадалите били отведени в МБАЛ гр.Добрич, където и тримата били хоспитализирани и било предприето лечението им. Въпреки оказаната му медицинска помощ, на 13 май 2021 г. 3-годишното дете починало. 

ЕЦТП: 30-годишни светофари и липсващи знаци на фатално кръстовище в Добрич

С постановения съдебен акт Окръжният съд оправда подсъдимия по първоначално повдигнатото му обвинение, след като прецени, че са налице основания процесното деяние да бъде преквалифицирано в по-леко наказуемо, а именно в деяние, след което деецът е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалите.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна. Мотивите към нея ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

 

 

c