Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Осъдените условно мигранти в област Добрич се изпращат в бежанските лагери

През последните дни 21 незаконни мигранти бяха осъдени от районни съдилища на територията на съдебния район Добрич. Всички те получиха условни присъди – четирима мароканци, задържани в района на бившия завод „Сердика“,  петима сирийци, заловени на ГКПП Дуранкулак, както и още 12 сирийци с условни присъди от Районния съд в Генерал Тошево.

„Обичайно мигрантите са неосъждани, а престъплението не е с висока обществена опасност“, коментира говорителят на Районната прокуратура в Добрич д-р Даниел Илиев.

Той обясни, че след налагането на условна присъда мигрантите се предават на дирекция „Миграция“ към МВР, а оттам, в зависимост от това къде има място, се настаняват в бежански лагери.

Когато престъплението се извършва за втори път, се налагат ефективни присъди. Така наскоро мигрант получи ефективна присъда, тъй като беше опитал да премине границата за втори път, при това в изпитателния срок. По правилата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ чужденците се настаняват само в Софийския централен затвор, а жените – в затвора в Сливен, добави д-р Илиев.

Предоставянето на международна закрила в България – бежански или хуманитарен статут, се извършва от специален орган на администрацията, наречен Държавна агенция за бежанците.

Агенцията за бежанците в България е единственият държавен орган, който има правомощие да регистрира чужденците като кандидати за международна закрила, да им издаде временни документи, да осигури тяхното настаняване, прехрана и медицинска помощ докато се разглежда искането за предоставяне на статут в България и най-важното – да вземе решение дали молбата за закрила ще се удовлетвори и кандидата ще получи статут, или, молбата ще бъде отхвърлена като неоснователна и кандидата ще получи отказ.

Транзитни центрове – за регистрация, настаняване и провеждане на процедура в граничните райони. В България има само един транзитен център на българо-турската граница. Такъв транзитен център има в Пъстрогор.

Регистрационно-приемателни центрове – за регистрация, настаняване и провеждане на процедура във вътрешността на страната, има в Харманли, Баня, София - Овча купел, Враждебна, Военна рампа.

c