Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

ООН призова Бангладеш да укрепи демокрацията си след бойкотираните от опозицията парламентарни избори

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк призова днес властите на Бангладеш да укрепят "основите на демокрацията", предаде Франс прес.
Тюрк отправи този призив ден след парламентарните избори в Бангладеш, които бяха бойкотирани от опозицията.
"Призовавам правителството да вземе необходимите мерки, за да гарантира пълното спазване на човешките права на всички граждани на Бангладеш и за да укрепи основите на една наистина инклузивна демокрация в страната", се казва в изявление на Фолкер Тюрк, публикувано в Женева и съдържащо критики срещу репресиите срещу опозицията преди изборите.
"През месеците, предхождащи изборите, хиляди привърженици на опозицията бяха задържани произволно или станаха жертви на сплашване", отбелязва Тюрк.
Според върховния комисар са били арестувани около 25 хиляди опозиционери, сред които ключови партийни ръководители.
Голям брой правозащитници бяха принудени да се крият, някои избягаха от Бангладеш, за десетки хора са получени сигнали, че са изчезнали, казва още Тюрк.
Всичко това трябва да стане "обект на независимо разследване и отговорните трябва да бъдат изправени пред правосъдието", настоява върховният комисар.
"Нарушенията и нередностите по време на предизборната кампания и на самия изборен ден също трябва да станат обект на задълбочено разследване", се казва в изявлението на Фолкер Тюрк.

c