Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Очаква се тази седмица 70-80% от леглата на Северното Черноморие да бъдат запълнени с туристи

През тази седмица хотелиерите по Северното Черноморие очакват капацитетът на почивната база да се запълни на 70-80%, каза за Про Нюз Добрич Димитър Димитров, председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. По думите му наистина летният сезон е тръгнал трудно, но не може да се каже, че е слаб.

„Ситуацията е динамична. Към средата на август ще имаме по-точна информация от представителите на бранша каква е ситуацията този сезон. Ние ще сравняваме с 2019 година, която туристически беше много силна, защото миналата година едва излязохме на нула“, посочи Димитров.

В момента на Северно Черноморие летуват най-много румънци и българи, има поляци, чехи и други туристи от ЕС. Има ръст на турските туристи, предполага се, че това са семейства на родени в България и изселили се турци.

По повод на увеличаващите се случаи на Ковид председателят на браншовата организация увери, че хотелиерите и ресторантьорите по морето са подготвени и не са спрели да прилагат противоепидемичните мерки. „Моите колеги продължават с дезинфекцията, призовават за спазване на дистанция, изпълняват се мерките при настаняването. Нашите гости могат да бъдат сигурни, че ще бъдат спокойни в нашите обекти“, заяви Димитров.

Около 1400 според Димитров са украинските бежанци, които останаха в базите на Северното Черноморие, около 800 от тях са в Албена, а останалите в Балчик и Кранево. Част от тях работят в сферата туризма, като по думите му те са много добри работници, работливи и любезни.

c