Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Общински съветници от Добрич били омаскарени в социалната мрежа заради колегата им Хасан Ефраимов

Социалното предприятие „Чудната градина“ получи общински терен от 14,2 декара, върху който да разшири дейността си. Това стана, след като Общинският съвет на Добрич предостави на днешната си сесия терена на Фондация „Св. Никола Чудотворец“, чийто проект е предприятието. В момента то разполага с 3,5 дка, върху които хора с интелектуални затруднения отглеждат цветя и зеленчуци.

Предоставянето на парцела се гледа в Общинския съвет за втори път. То бе гласувано и на сесията през октомври и тогава не бе прието.

„Чудната градина“ не получи исканите от ОбС Добрич 14 декара за разширение на дейността

Днес докладната записка бе съпътствана с емоционални дебати. Съветници настояха за извинение от страна на техния колега д-р Хасан Ефраимов, който е част от Чудната градина. Оказа се, че д-р Ефраимов е публикувал в социалната мрежа имената на съветниците, които са гласували „против“ през октомври.

Арх. Нежля Ганева заяви, че е била поставена на стената на срама, охулена в мрежата и така върху нея е упражнен натиск. Тя посочи, че е обидена, още повече че досега е гласувала „за“ други искания на Фондацията и винаги е подкрепяла социалните дейности. От същото се оплака и арх. Емилия Добрева, която преди месец сподели професионалното си разбиране, че на това място не трябва да има зеленчукова градина.

Изявлението на д-р Ефраимов според съветници ги „омаскарило“ и предизвикало в мрежата лавина от негативни коментари.

Председателката на Фондацията Мария Методиева също се включи онлайн в сесията и заяви, че съжалява за чувствата на съветниците, но хората, които работят в „Чудната градина“, също били обидени.

„Колегите трябва да знаят за какво гласуват, а не да бъдат упреквани в социалните медии“, заяви Иво Пенчев. Според него не е било ясно какво ще се случва на тези 14 дека общинска земя.

Той посочи, че групата на ГЕРБ е била убедена в необходимостта да се отдаде теренът едва след среща с Методиева. Чак тогава станало ясно за какво всъщност ще се ползват тези декари зад магазин ЛИДЛ, превърнали се според Методиева в един „генгерлик“ с лисици.

На парцела Фондацията възнамерява да оформи малка паркова част с пейки, където биха могли да идват ученици. Ще има 100 новозасадени дръвчета, от които 50 овощни, както и зеленчуци и цветя. Това ще стане чрез проект с холандски партньори. Запитана какво е направило досега предприятието за местната общност, след като многократно общината му е помагала, Методиева подчерта, че „Чудната градина“ много пъти е дарявала своя продукция – цветя и зеленчуци, на социалните домове в града. Тя добави, че навсякъде местната власт подкрепя социалните предприятия.

Поискано бе д-р Ефраимов да се извини на общинските съветници. Това не се случи, тъй като негови колеги заявиха, че сесията не е другарски съд и че той може да направи това поотделно с всеки.

Докладната бе приета с 32 гласа „за“ и един „въздържал се“.

c