Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

„Чудната градина“ не получи исканите от ОбС Добрич 14 декара за разширение на дейността

Общинският съвет на Добрич отказа да предостави безвъзмездно за ползване на 14 декара площ на социалното предприятие „Чудната градина“. Искането е от Фондация „Николай Чудотворец“, която преди три години получи от Общината 3,5 декара зад магазин „ЛИДЛ“ по бул. „Русия“. Там бе развита социалната услуга на организацията – зеленчукова градина, в която работят 22 младежи с интелектуални затруднения.

На днешното онлайн заседание на Общинския съвет бе дебатирано желанието на Фондацията да получи и останалите 14,2 дка от общинския парцел, който е общо с площ 17 782 кв.м. По закон такова решение се приема от Общинския съвет с квалифицирано мнозинство от 28 гласа. При гласуването обаче такова мнозинство не се събра и решението не бе взето.

Лекар от Добрич прекратява практиката си заради изискването за „зелен сертификат“

Преди самото гласуване общинските съветници спориха дали е удачно точно този терен да се предостави за разширение на зеленчуковата градина. Предложено бе да се определи друго място, а не парцел в централната градска част, на натоварен булевард, неподходящ според съветници за отглеждане на зеленчуци. От друга страна, членове на Общинския съвет настояха, че дейността е важна, че става въпрос за социална услуга, която е за пример и е уникална за страната. „Иначе какво да построим там – поредната сграда, МОЛ или хипермаркет? Какво по-подходящо място може да се намери, на което да се вижда как чрез труд хора с увреждания могат да се адаптират към социален живот?“, попита Михаел Игнатов.

Проект на „Чудната градина” в Добрич – един от тримата победители в състезание на Пощенска банка

При гласуването обаче се оказа, че част от съветниците вече не са онлайн и необходимото мнозинство не можа да се събере. 

c