Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Община Тервел работи по 40 обекта от инвестиционната програма за 2024 година

Вижте кои са проектите в общинския център и селата в Община Тервел

Община Тервел успешно изпълнява своята инвестиционна програма за 2024 година, включваща проекти, финансирани от различни източници, сред които Национален план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), Програма за развитие на селските райони (ПРСР), национална инвестиционна програма, Проект „Красива България“ и целева субсидия за капиталови разходи.

В град тервел към този момент се изгражда нова детска площадка с площ 300 кв. м. за деца от 3 до 12 години в кв.“Изгрев“ след искане на група майки от квартала. Прави се и основен ремонт на пътната настилка на ул. “Мусала“, извършва  се и реконструкция на мрежата на уличното осветление в града с нови фундаменти за 111 бр. автономни фотоволтаични стълбове, които се разполагат по улиците „Захари Зограф“, „Хан Аспарух“, “Трети март“, “Отец Паисий“, “Стара Планина“, “Климент Охридски“, “Цар Калоян“, "Баба Тонка", “Захари Стоянов“ и в ЖК „Изгрев" – Проектът предвижда и подмяна на всички стари осветители по съществуващите стълбове за улично осветление.

По капиталовата програма приключи основен ремонт на покрива на ремонтната работилница на звено „Чистота“, приключи и обзавеждането на помещението за аптека в медицинския център, работи се по вертикалната планировка на блоковете „Ралица“, „Гергана“, „Боряна“ и „Албена“ в центъра.

На 11 юни се открива строителната площадка за основен ремонт на покрива на сградата на общинската администрация в Тервел. Ще се подменят с нови покривите на всички нива на сградата. Те са общо 10 бр., с различна площ. Седем от тях се подготвят за последващ монтаж на фотоволтаична система. Ремонтът на покрива се финансира от капиталовата програма на общината , дофинансира се от националната инвестиционна програма, а фотоволтаичната система се изгражда чрез проект по Програма за развитие на селските райони.

На 17 юни ще започне ремонт на помещенията на детската ясла в Тервел по проекта „Красива България“ и с дофинансиране от бюджета на общината. В периода 1-10 юли т.г. се предвижда откриване на строителната площадка за основен ремонт на покрива на медицинския център в Тервел. Покривното покритие ще бъде сменено с такова от метални цигли. Ще се подмени и част от покривната конструкция, а друга част ще се ремонтира.

Избрани са изпълнители за още три обекта в града – изграждане на кръгово кръстовище на ул. “Тича”, основен ремонт на ул. “Захари Стоянов” и изграждане на нов участък на улица “Братя Миладинови” (водопровод, канализация, пътна настилка), на който има новозакупени жилищни имоти. Изпълнението ще започне след подписване на споразумения за финансиране с МРРБ.

Предстоящи действия по планирани инвестиции в град Тервел

Предстои подписване на договор по Националния план за възстановяване и устойчивост за изпълнение на мерки за енергийна ефективност на сградата на общинска администрация в гр.Тервел. Подготвя се обществена поръчка за избор на проектантски екип. Подготвят се и обществени поръчки за избор на проектанти за блоковете , които са одобрени за саниране. Все още не се подписват договори за финансиране по тази програма, която също е част от НПВУ. Обявена е обществена поръчка за изграждане на две нови малки улици (водопровод, канализация, пътна настилка) в района на болничната сграда. Тези улици ще обслужват новосъздаден малък жилищен квартал, в който вече има закупени жилищни имоти. Финансирането е по националната инвестиционна програма.

Предстои да бъде избран изпълнител за преустройство на сградата на бившия комитет в сграда с общински апартаменти. Финансирането е по националната инвестиционна програма.

Избрани са съоръженията за скейтборд площадката. Предстои подписване на договора с доставчика.

За второто по брой население населено място в общината (преброяване 2021 г.) – с.Зърнево: 

В момента се прави основен ремонт на улица 18-та. Средствата са по общински проект в националната инвестиционна програма; Ще се извърши ремонт и на улица 16-та в селото. Средствата за тази улица са по капиталовата програма на общината;

Изпълнява се проект за рехабилитация на уличното осветление, като финансирането е по НПВУ – ще се монтират 7 автономни фотоволтаични стълбове, ще се подменят 261 осветители;

За третото по брой население населено място – с.Орляк:

Предстои откриване на строителна площадка за рехабилитация на водопроводи и преасфалтиране на улици 2-ра, 5-та и 25-та. Средствата са по проект на общината в ПРСР. Одобрен е избора на изпълнителя;

Приключи работата по конструктивното укрепване на читалищната сграда в селото;

За четвъртото по брой население населено място – с.Безмер:

Предстои откриване на строителна площадка за рехабилитация на водопроводи и преасфалтиране на улици 6-та и 32-ра. Средствата са по проект на общината в ПРСР. Одобрен е избора на изпълнителя;

Избран е изпълнител за преустройство на кухненски блок и вътрешен двор на детската градина в обществена пералня. Финансирането е от националната инвестиционна програма. Работата ще започне след подписване на споразумение за финансиране с МРРБ;

За останалите населени места в общината:

Село Жегларци: Изпълнява се проект по НПВУ за рехабилитация на уличното осветление в селото. Ще се монтират 3 фотоволтаични стълба и ще се подменят 256 улични осветители; Избран е изпълнител за основен ремонт на улица 14-та в селото (средствата са от националната инвестиционна програма. Ремонтът ще започне след подписване на споразумението за финансиране с МРРБ;

Село Божан: Улица 3-та (асфалтиране) се ремонтира със средства от капиталовата програма на общината. Улица 2-ра (водопровод и асфалт) ще се ремонтира със средства от националната инвестиционна програма. Избран е изпълнител.Ремонтът може да започне след подписване на споразумение с МРРБ;

Село Попгруево: Ще се изпълни основен ремонт на част от улица 1-ва. Сключен е договор с изпълнител. Средствата са от капиталовата програма на общината.

Село Сърнец: Ще се изпълни основен ремонт на ул.11-та в селото. Сключен е договор с изпълнител. Средствата са от капиталовата програма на общината.

Село Полк.Савово: Изпълнява се проект по НПВУ за реформиране на дома за стари хора. Обявена е обществена поръчка за строителен надзор. Подготвена е за обявяване обществена поръчка за строителство, работи се по техническите спецификации на обществената поръчка за оборудване и обзавеждане;

С.Балик – ще се реализира проект, финансиран от ПУДООС за кът за отдих в центъра на селото; с.Нова Камена – изготвен е технически проект за ремонт на покрива на читалището. Все още не е осигурено финансиране. С.Честименско – подготвя се за кандидатстване в МИГ проект за преасфалтиране на улица; с.Коларци – ще се изпълни ремонт на покрива на кметството; В началото на тази година бяха одобрени от Държавен фонд „Земеделие“ извършените от общината разходи за основен ремонт на улици в селата Каблешково, Безмер и Попгруево.

Приключва обществена поръчка за избор на изпълнител на пътя от края на с.Безмер до края на с.Гуслар. Осигурено е финансиране  за път Жегларци – Бенковски (подписано споразумение с МРРБ) и път  Безмер – Мали Извор. Средствата са от националната инвестиционна програма.

През тази година ще се доставят и два автомобила (пикап) за нуждите на звено „Чистота“ и за обслужване на работите по поддръжка на обществените площи в общината.

От началото на 2024 г. до момента общината е обявила 40 обществени поръчки за избор на изпълнители на инвестиционните дейности . 34 от тях вече са приключили с избор на изпълнители. Работата по инвестиционната програма на общината продължава. Предстоят още откривания на строителни площадки на обекти, изпълнение и въвеждане в експлоатация и още обществени поръчки за избор на изпълнители. Част от обектите ще бъдат изпълнявани и през следващата година. Предстои и подготовка на проекти за финансиране от новия стратегически план за земеделието в селските райони – основно участъци от пътната и уличната мрежа.

c