Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

ОбС Добрич решава днес дали да се тегли кредит до 12 милиона лева за нов център на града

Общинският съвет на Добрич заседава днес. Сред важните за обсъждане от добричките съветници теми е кредитът за нов център на града.

Предложението за поемане на дългосрочен дълг чрез провеждане на процедура за избор на кредитна институция за реализация на инвестиционен проект „Нов градски център с обществени функции и пешеходни пространства на град Добрич“ ще бъде разгледано като първа точка от дневния ред.

Ще се гласува дали Общината да изтегли кредит в размер до 12 000 000 лева. Срокът за усвояването на средствата е до 3 години от датата на сключване на договора за кредит, като този период е гратисен за погасяване на главницата. След изтичане на този период, остатъкът за плащане ще бъде разсрочен на равни месечни вноски до 15 години от датата на сключване на договора за кредит. Предвижда се лихвеният процент да е равен на основния лихвен процент обявен от Българска народна банка (БНБ) плюс надбавка не повече от 2.5 процентни пункта годишно.

Предвижданите разходи за погасяване на дължимите главница и лихви са максимално до 1 300 000 лева за година.

В дневния ред на сесията е включено още предложение за актуализация на Програмата за капиталовите разходи на Община град Добрич за 2022 г.

Съветниците ще изслушат отчет за дейността и изпълнение на решенията на Общински съвет град Добрич и неговите комисии през първото шестмесечие на 2022 г.

Очаква се да се даде разрешение за формиране на паралелки в ОУ „Никола Й. Вапцаров“ с по-малък брой ученици от минималния норматив.

ОбС трябва да одобри предложението на Конкурсната комисия за избор на управител на “Столове” ЕООД град Добрич за  определяне на кандидата, спечелил конкурса. Това е досегашният управител Стоян Стоянов.

c