Петък, 19 юли 2024

19.07.2024

Последвайте ни

Областният управител с апел да не се пали огън на открито, дори и в личните дворове

Комисар Дарин Димитров: За месец в област Добрич са възникнали 140 пожара, като основната вина за тях е човешка небрежност

Стриктно ще се следи за спазване на заповедта за обявения пожароопасен сезон за 2024 г., както и за изпълнение на заповедта на министъра на земеделието и храните, с която се забранява косенето на пасища, мери и сухи треви до 18.08.24 г.

Това стана ясно днес по време на работна среща в Областна администрация Добрич във връзка с писмо на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и ръководител на създадения от министър-председателя Димитър Главчев Оперативен щаб на национално ниво за преодоляване на кризата с пожарите в страната.

На срещата присъстваха ръководството на ОД МВР, представител на Регионална дирекция по горите във Варна, представител на Областно пътно управление, директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и директорът на Областна дирекция „Земеделие“.

Целта беше да се направи анализ на пожароопасната обстановка в областта и готовността за реакция и координация при необходимост. В анализа, представен от комисар Дарин Димитров – директор на РД ПБЗН, сподели, че за месец в областта са възникнали 140 пожара, като основната вина за тях е човешка небрежност. Той поясни, че сериозният проблем в областта при възникване на пожар е наличието на вятър, което води до бързото разрастване. По отношение на организацията за реакция Д. Димитров бе категоричен, че има добра координация между различните институции, земеделските стопани по места оказват помощ.

Инж. Десислава Иванова – директор на ОД „Земеделие“ информира, че има издадена заповед за повишен риск при достигане на восъчна зрялост на посевите, направени са прегледи на техниката и всички земеделски стопани спазват изискванията за противопожарна защита. Тя припомни, че от 18.07.2024 г. има издадена заповед на министъра на земеделието и храните, с която до 18 август т.г. се забранява дейности по косене с мулчъри и други уреди в пасища и мери. 

В изпълнение на заповедта за обявения пожароопасен сезон за 2024 г. временно за месец са спрени дейностите по косене на банкетите по републиканската пътна мрежа. РД ПБЗН съвместно с Регионална дирекция по горите – Варна, извършват проверки за спазване на противопожарните мерки в държавните горски и ловни стопанства.

Засилена активна информационна кампания по общини извършват и служителите на МВР.

Областният управител Румен Русев ще подготви писмо до общините, с което апелира кметовете и кметските наместници по места да информират населението за забраните за палене на огън на открито, та дори и в личните дворове, защото рискът от пожари е изключително висок.

Румен Русев за пореден път настоява населението да бъде отговорно и изразява увереност, че при забелязване на признаци на пожар, своевременно ще бъдат подавани сигнали на тел. 112.

c