Петък, 19 юли 2024

19.07.2024

Последвайте ни

Нови лица на сцената на Драматичен театър "Йордан Йовков" в Добрич

Режисьорът и директор на театъра в Добрич Стефан Спасов: Мотивираме младите с интересни творчески предизвикателства и допълнително материално стимулиране

Драматичен театър "Йордан Йовков" в Добрич ще посрещне новия сезон с две млади попълнения в актьорския състав. Директорът Стефан Спасов обяви, че към трупата ще се присъединят двама млади актьори.

Очаквате ли нови актьори в състава на театъра?

Да, мисля, че ще можем да си позволим още в началото на сезона да дойдат двама млади – едно момче, което е завършило НАТФИЗ през тази година в класа на проф. Маргарита Младенова и едно момиче, което е завършило театрален колеж в класа на Калин Сърменов. Хубавото е, че и двамата млади колеги са от Добрич. Вие можете да ги видите още в “Чудомир”, те са в разпределението на постановката.

Как бихте мотивирали младите хора да се ориентират към театъра?

Надявам се с интересни творчески предизвикателства. С интересни актьорски задачи. Т.е. работата да има харесва и да видят, че има смисъл това да се работи има смисъл да се репетират нещата, които правим. Да видят, че спектаклите имат дълъг живот и се радват на публика. Да пътуват с тях, да се срещат с различна публика в различни градове. Това зарежда актьорите, така че това са нещата.

Другото което е. Имаме проблем, че театъра не разполага със собствена материална база за настаняване на тези млади хора, затова много се радвам, че двете нови попълнения са от Добрич и имат къде да живеят.

Това, което ще се стараем е финансово да мотивираме хората. Когато дойдат да играят за прилични заплати и да можем да им даваме допълнително материално стимулиране, т.е. на три месеца, когато театъра върви финансово добре да даваме една заплатата отгоре.

c