Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Областният управител на Добрич представи отчет за своята дейност

Областният управител на Добрич Здравко Здравков представи отчет за дейността на своя екип на 250-ия ден от встъпването си в длъжност. Той зае поста на 5 август 2022 година.

Още тогава заявих, че ще работя за публичност и прозрачност на действията ми като областен управител и на дейността на цялата институция. Искрено се надявам, че това е факт и че жителите на област Добрич са разбрали как помагаме и какво се стараем да направим. За нас ние изпълнихме обещанието си – проведохме два избора за парламент, които преминаха без смущения и по установения ред, каза той.

Здравков съобщи, че в резултат на многократни срещи с директора на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и агенция „Митници“ вече има разписано допълнително споразумение за ремонт на най-компрометирания участък от път II-29 – преди граничния пункт „Кардам“. След великденските празници трябва да започне пълно преасфалтиране на отсечката с дължина около 500 метра. 

Утре предстои среща на място с директора на Областно пътно управление, за да се небележат конкретни мерки за осигуряване на условия на изчакващите на границата шофьори, така че да се прекрати замърсяването в района на село Кардам. 

Областният управител отбеляза, че има напредък и по разкриването на лаборатория за изследване на кръвни проби за наличието на алкохол и наркотици в помощ на дейността на сектор „Пътна полиция“. В момента „за четири области единствената лаборатория е в град Варна и това бави изключително много съдебния процес и произнасянето на съда“, добави той.

Здравков посочи като голямо постижение на екипа си включването на Добричка област във велосипедния маршрут Евровело 6, част от програмата INTERREG VI A България – Румъния.

Това е нещо много добро и интересно за цялата област и може да даде тласък особено на малките населени места, тъй като велотуризмът става все по-популярен. Има изградена огромна мрежа в цяла Европа с пунктове, пояснения за атракции и места за настаняване. Доскоро област Добрич не беше на тази карта, но в последните два месеца направихме невъзможното тя да се появи, каза Здравков.

През изминалите 20 дни са проведени срещи с кметските екипи от областта, на които те да представят своите виждания за маршрути, места за атракции и ремонтиране на велосипеди, къщи за гости, велоалеи, къмпинги, допълни той.

Областният управител изрази надежда, че скоро ще има редовно правителство, което ще приеме адекватен бюджет, тъй като справянето с ежедневните проблеми изисква средства, чието осигуряване е изключително трудно в условията на служебно управление.

Здравков отбеляза, че доклад за дейността на Областна администрация за 2022 година е достъпен на интернет страницата на институцията, и призова гражданите да се запознаят с него и да изпратят своите отзиви, защото администрацията работи добре, когато получава обратна връзка.

c