Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Областните управители и заместниците им ще изпълняват функциите си, докато МС вземе решение за освобождаването им

В Министерски съвет (МС) постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт, съобщават от правителствения пресцентър.  

Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и други, се казва още в съобщението.  

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.

Малко по-рано днес своята оставка като областен управител на Добрич подаде Здравко Здравков. Освен него, към момента заявления за освобождаване от длъжност са подали областните управители на Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Софийска област, Смолян, Търговище, Хасково.

 

c