Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Областна администрация Добрич: До 18 август се забранява косенето на треви

Мярката се налага за превенция срещу възникването на пожари

Със заповед министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов забранява в рамките на един месец – от 18.07. до 18.08.2024 г. косенето на треви и машинното почистване, в т. ч. и почистването на храсти. Мярката се налага за превенция срещу риска от възникване на пожари. Заповедта е изпратена до всички директори на областни дирекции в страната, които от своя страна са я изпратили за сведение по общини.

За пореден път областният управител Румен Русев се обръща с апел към жителите и гостите на областта да бъдат изключително внимателни и да не палят огън, защото рискът от пожари е изключително висок. Дългото засушаване, както и характерния за района вятър могат да предизвикат сериозни щети при възникването на пожар.

Припомняме, че министър-председателят Димитър Главчев създаде Щаб, който се ръководи от министъра на вътрешните работи г-н Калин Стоянов за координация и овладяване на тежката ситуация с възникналите пожари в южната част на страната. От правителствената пресслужба съобщиха още, че от 17 юли 2024 г. по разпореждане на премиера Главчев е отворена и специална телефонна линия, на която могат да се подават сигнали за възникнали пожари. Телефонът е активен денонощно: 02 901 1298.

 

c