Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Област Добрич през очите на журналист, ученик и писател - послание в седем думи

Областният управител Здравко Здравков отличи тримата победители в конкурса за избор на послание, представящо област Добрич, което ще бъде изпратено на организаторите на инициативата „Пилон Рожен“.

Единодушно журито избра посланието, предложено от Румен Тодоров: „Поколения в полет над полето и морето на мечтите“. На второ място бе класиран Христо Анастасов – 16-годишен ученик от гр. Шабла с предложението му: „Там, където думите ухаят на топъл хляб“. Почетното трето място бе присъдено на писателя Георги Балабанов от Генерал Тошево за предложението „Добруджа – хлебородна земя за духовност, мъдрост, светлина!“.

Пожелавам си поводите от подобно естество да са повече и наистина да получаваме такъв разкошен резултат винаги. За мен е огромна гордост, че в конкурса участва и млад човек, от община, където не свършва, а започва България. Нека той бъде пример за младите хора да бъдат по-активни, да имат гражданска позиция по всеки повод”, каза областният управител.

Изпратените послания до Областна администрация са 40 на брой, като те са от цялата област, а може би и от цяла България, поясни Здравков.

Христо Анастасов

Майка ми дойде един ден в стаята ми и ми каза “Помогни ми да измисля пожелание за Добруджа”, като тя не ми каза, че е за този конкурс, а че е работа, свързана с общината. Първото ми предложение беше “Добруджа, където земята мирише на топъл хляб”, и след това майка ми го промени малко. Аз си мислех, че това е за общински проект, докато един ден майка ми не ми каза, че съм спечелил и аз бях много изненадан”, каза 16-годишният Христо Анастасов, ученик в 10 А клас в СУ “Асен Златаров” гр. Шабла.

Георги Балабанов

В 13-те си книги, 7-те си пиеси и във всичко онова, което съм издал и с което мисля, живея и творя в ежедневието, винаги Добруджа е била на първо място, заедно със семейството ми – поставям ги на едно ниво. Никога няма да забравя онези жарки дни, които са били над нас и са изгаряли понякога реколтата ни, но и оня голям благодат, който е бил и ще остане в сърцата на хората”, каза Георги Балабанов.

Да умееш да притвориш посланията от едно поколение към друго за мен беше дълг, защото това е мост към поколенията. Йовков е писал такива прекрасни творения, но след него, посланията, които трябва да получи едно поколение, са нещо много важно”, допълни той.

Георги Балабанов от Генерал Тошево подари на областния управител Здравко Здравков своята 13-та книга.

Румен Тодоров

Тези хора, които са израснали в по-селската Добруджа, и имат спомени за жарките дни, ако навремето сте ходили по полето, след като ожънат или копаят царевица, и особено в горещниците, когато се жъне има една мараня, когато няма вятър и целият въздух трепти и тогава или се вдигаш погледа нагоре, или си го сваляш надолу. За разлика от другите области, ние имаме и хоризонт с километри и погледът ти полита”, обоснова посланието „Поколения в полет над полето и морето на мечтите“  авторът му Румен Тодоров.

c