Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Новият директор на Ветеринарната гимназия в Добрич встъпва в длъжност, но не без протести

Родители на ученици от ПГВМ: Трябва да се направи всичко възможно, моралът да възтържествува

Десетки родители и бивши ученици от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина “Проф. д-р Георги Павлов” се събраха на протест пред училището, за да посрещнат символично новия директор на ПГВМ. Бившата директорка на училище в Крушари Даниела Станкова Георгиева спечели конкурса за гимназията в Добрич, последва недоволство от колектива на учебното заведение, родители, ученици и бивши възпитаници. Беше организирана и подписка срещу назначението, протест и среща с началника на РУО Добрич.

Недоволството идва от съмнения за обективността на комисията по избор и твърдения, че Даниела Георгиева не притежава нужните компетенции и опит, за да оглавява професионалната гимназия.

https://pronewsdobrich.bg/ruo-dobrich-sadat-otkaza-da-spre-naznachavaneto-na-noviya-direktor-na-veterinarnata-gimnaziya-p433664

В отговор началникът на Регионалното управление на образованието Светлана Василева обяви, че съдът е отказал да спре назначаването на новия директор на ПГВМ и от тук нататък, който каквото и да направи, ще действа против решението на съда и против това Василева да изпълни съдебното решение.

Аз съм много против поставянето на подобни ‘калинки’, на човек без никакъв опит в тази професия да е директор на такова училище. Призоваваме за честен избор. Мисля, че е по-справедливо директор да е учител, който е преподавал дълги години тук в гимназията, той да продължи”, каза Невин Исмет, бивш възпитаник от Випуск 2002 на ПГВМ.

Тя посочи, че отказът на съда да спре назначението е, защото в заданието липсва точка, кандидатът да е професионалист в сферата на ветеринарната медицина. Според протестиращите това трябва да се промени и в конкурсите за професионални гимназии директорите да са професионалисти в сферата.

Молим новият директор Даниела Георгиева с чест и достойнство да излезе от ситуацията, защото за нас това не е правилният избор за директор. Има достатъчно данни за нейното съдебно минало, че е била наказана административно. Не това е примерът, който трябва да дадем на децата си”, каза Велина Недева, родител.

Родителите изразиха съмнения, че в избора има партийна намеса. “Не може да бъде по-достойна от човек, който е от 27 години в гимназията. Не само – избраната директорка Даниела Станова за 10 години е сменила 3 учебни заведение, като е била лишена и от правото си да бъде директор”, посочи Недева.

Завърших през 1989 година и със сълзи на очи ви казвам, че директори винаги са били ветеринарни лекари. Не може така да бъде опорочен един конкурс, за който много ме боли. Трябва да се направи всичко възможно, моралът да възтържествува. Нека госпожата, която е спечелила конкурса, да й проработи моралът, да не престъпва прага на това учебно заведение”, обърна се емоционално Васил Харизанов, бивш възпитаник на ПГВМ.

Съжалявам, че училището ни отива в тази насока. Има много хубави преподаватели и програми по които работи училището. Надявам се децата ни да останат да учат в това училище”, каза Красимира Димитрова, бивш възпитаник на ПГВМ и родител на ученик от гимназията.

С реторични въпроси се обърна към обществеността Радостина Момчилова, бивш възпитаник на ПГВМ и родител. “Вие бихте ли завели домашния си любимец на лекар без квалификация? Вие бихте ли яли от храна, която ви препоръчва технолог, за когото имате съмнения, че е купил дипломата си? Вие бихте ли си направили изследвания при лаборант, за когото имате съмнения, че си е купил дипломата?”, каза тя.

Момчилова обясни, че протестът е заради тези въпроси и “най-учтиво молим госпожа Станкова да се откаже от идеята, нашите 200 деца, които учат в училището да страдат и да носят последствия от нейните грешки”.

Родителите очакват реакции от Министерство на образованието и науката и от Община Добрич. “Всичко досега е глас в пустиня. Нямаме отговори, няма реакция”, казва Невин Исмет.

При протестиращите излезе настоящият директор на гимназията д-р Светла Тодорова, която обяви, че днес ще предаде управлението на училището на Даниела Станкова, а утре официално новата директорка ще встъпи в длъжност. През утрешния ден д-р Тодорова ще направи и публичен отчет, и в какво състояние предава учебното заведение.

c